Petr Fejk končí jako ombudsman Českých drah

Petr Fejk končí ve funkci ombudsmana Českých drah. Informaci, kterou jako první přinesla Mladá fronta Dnes, potvrdil Radiožurnálu ministr dopravy Radek Šmerda. Důvodem jsou kontroverze kvůli výši Fejkova platu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Fejk ve studiu Radiožurnálu mluvil o úspěších, ale i o těžkých chvílích, kterými Zoo Praha pod jeho vedením prošla

Petr Fejk ve studiu Radiožurnálu mluvil o úspěších, ale i o těžkých chvílích, kterými Zoo Praha pod jeho vedením prošla

Petr Fejk údajně pobíral za funkci takzvaného ombudsmana kvality v Českých drahách 250 tisíc korun měsíčně. To kritizovaly odbory i opozice.

„Vydal jsem pokyn generálnímu řediteli Českých drah, že tuto záležitost neumím hájit, a i pan Fejk seznal, že za těchto okolností ve funkci nechce pokračovat,“ uvedl pro Radiožurnál ministr Šmerda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Fejk končí jako ombudsman Českých drah. Hosty Ozvěn dne byli ministr dopravy Radek Šmerda a předseda Sdružení železničních zákazníků Lukáš Hübner

Premiér Petr Nečas (ODS) před dvěma týdny uvedl, že případ Fejkovy mzdy považuje za křiklavý a těžko obhajitelný, a ministra dopravy vyzval, aby se jím zabýval. Podle Šmerdy resort o výši Fejkova platu dřív nevěděl.

„Odměna byla stanovena dohodou mezi panem Fejkem a managementem Českých drah a byla tam i vize, že by měl postoupit do vrcholového managementu. Nicméně výše platu známa ministerstvu nebyla, mě samotného to překvapilo,“ podotkl ministr.

Společnost do postu ombudsmana, který byl oficiálně zřízen letos v březnu, vkládala - alespoň podle svého managementu - velké naděje. Fejk dostal na starost rozvoj péče o cestující, vyřizování jejich stížností nebo výcvik personálu.

Ministr Šmerda míní, že dohled nad kvalitou je pro České dráhy jako národního dopravce důležitý a podobná funkce své místo v managementu firmy má. „Nicméně tak, jak byl tento příběh pojat, ho vnímám jako nešťastný,“ dodal Šmerda.

Petr Fejk dlouhá léta úspěšně řídil pražskou zoologickou zahradu, poté krátce vedl České centrum v New Yorku, kde se mu ale nepodařilo naplnit své ambice.

Předseda Sdružení železničních zákazníků Lukáš Hübner jeho krátké působení ve funkci ombudsmana ČD hájí.

„Petr Fejk je známá mediální tvář, navíc nezatížená předchozí zkušeností se železnici, takže zákazníci se na něj obraceli častěji a s větší důvěrou. Myslím, že šel správným směrem, a pokud by dokázal něco změnit, tak by jeho plat mohl být i zasloužený,“ řekl Hübner.

Veronika Sedláčková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme