Počet nově uzavřených smluv penzijního připojištění rekordně vzrostl

Počet účastníků penzijního připojištění vzrostl na 4 miliony a 600 tisíc lidí. Za tři čtvrtletí letošního roku meziročně přibylo 511 tisíc nových smluv. Státní příspěvky stouply na 4 miliardy 300 milionů korun. Podle odborníků souvisí nárůst s penzijní reformou, která začne platit od příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankovky, peníze /ilustrační foto/

Bankovky, peníze /ilustrační foto/ | Foto: Česká národní banka

Experti radí zvýšit si do konce tohoto roku částku, kterou si lidé u penzijního fondu spoří, aby nepřišli o státní příspěvek. Zdá se, že je lidé poslechli. Podle údajů ministerstva financí stoupla ve třetím čtvrtletí průměrná ukládaná částka na 449 korun a 50 haléřů.

Ještě letos získá státní příspěvek každý, kdo odkládá měsíčně alespoň stokorunu. Od Nového roku ho dostanou jen ti, kdo budou měsíčně spořit minimálně 300 korun. Od 1. ledna budou také fondy fungovat podle nových podmínek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Změny, které se chystají pro penzijní připojištění, připomenula Jitka Hanžlová

Ten, kdo chce vstoupit ještě do stávajícího systému, má čas už jen čtyři dny. Musí totiž smlouvu s penzijním fondem uzavřít do konce listopadu. Pokud smlouvu uzavře v prosinci, smlouva začne platit až následující měsíc.

To už bude muset zůstat u fondu, který si vybere a nebude ho moci změnit. Ten, kdo bude mít smlouvu z letošního roku, bude moci přestoupit do jiného fondu.

Fondy, fungující podle současných podmínek, ručí klientovi za to, že se jeho účet nedostane do minusu. Vždy dostane minimálně to, co si uspořil. Po 15 letech může dostat polovinu naspořené částky.

Naproti tomu fondy, fungující podle nových pravidel, takové záruky dávat nebudou. Zato mohou mít vyšší výnosy. Může se ale stát, že se vklad dostane do mínusu. Státní příspěvek budou mít oba typy fondů stejný.

Igor Maňour, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme