Podle průzkumu klesá důvěra v tuzemskou ekonomiku

Důvěra v Českou ekonomiku klesá. Vyplývá to z pravidelného šetření Českého statistického úřadu. Podle něj víra domácích podniků v lepší zítřky v srpnu propadla o jeden bod. Ukazatel sledující optimismus domácností pak přišel o 2,7 bodu. Souhrnný index důvěry je tak v tuto chvíli o 3,3 bodu slabší než byl v srpnu loňského roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český statistický úřad

Český statistický úřad | Foto: Tomáš Adamec

„Pokud jde o firmy, poklesy důvěry oproti minulému měsíci jsou vesměs malé, týkají se průmyslu a služeb. U stavebnictví index stagnoval, v obchodě dokonce vzrostl. Vývoj tak zatím nepřipomíná situaci před třemi lety, kdy to skončilo hlubokou recesí,“ říká ekonom UnicreditBank Pavel Sobíšek a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

O poklesu důvěry v tuzemskou ekonomiku mluvil na Rádiu Česko ekonom UnicreditBank Pavel Sobíšek

„U domácností je propad hlubší. Nicméně může být ovlivněn tím, jak se všemi médii valili během srpna negativní zprávy. Týkalo se to spíše dění na finančních trzích než obsahu peněženek a vývoje nezaměstnanosti. Což je to, co by mělo o utrácení domácností rozhodovat.“

Sobíšek je zároveň rád, že v dnešních číslech nevidí žádnou katastrofu, žádný střemhlavý pád indikátorů, který by naznačoval to, co nás čekalo před třemi lety.

Od zbytku světa nás podle Sobíška pozitivně odlišuje nižší zadluženost vlády a fakt, že se u nás problém zadluženosti začal Janotovými balíčky řešit v předstihu. Stalo se tak v době, kdy ještě většina států o šetření neuvažovala.

„Na druhou stranu jsme součástí globální ekonomiky, takže z této naší výhody budeme moci začít čerpat až v době, kdy se do globální ekonomiky vrátí důvěra a začne růst. Pokud nebude růst, budeme mít stejné problémy, jako jiné země,“ dodává ekonom Pavel Sobíšek.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme