Pojišťovny přijdou víkendové povodně na stovky milionů

Pojišťovny přijdou víkendové povodně na stovky milionů korun. Velká voda totiž způsobila desítky tisíc škod na soukromém i obecním majetku, které teď likvidátoři pojišťoven ověřují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

povodně srpen 2010

povodně srpen 2010 | Foto: Tomáš Šácha | Zdroj: Český rozhlas

Informační telefonní linky pojišťoven v těchto dnech zvoní bez ustání. Lidé jejich prostřednictvím nahlašují pojistné události a zároveň se ptají na všechno, co souvisí s dokumentací jejich vodou zničeného majetku.

„Základní věci, které klienti chtějí, jsou informace, co mají dělat. Operátoři našeho callcentra jim říkají, jak mají postupovat, co mají dokumentovat. Dále klienti hlásí i škody,“ řekl Radiožurnálu Milan Káňa z pojišťovny Kooperativa, podle kterého lidé nahlašují především vytopené domy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Květy Moravcové o pojistných událostech v důsledku povodní

Už se ale objevují také škody na obecním nebo firemním majetku, jejichž likvidace bude pro všechny pojišťovny v Česku mnohem dražší.

Na názoru, zda budou poslední záplavy finančně náročnější než byly ty jarní, se ale pojišťovny rozcházejí. Podle Milana Káni z Kooperativy to vypadá, že ano:

Srovnání s červnovými povodněmi je nejednoznačné

„V tuto chvíli jsou škody nižší, než byly při květnových záplavách. Nicméně co se týká rozsahu škod a území, které povodně zasáhly, očekáváme, že škody budou vyšší. V květnu jsme evidovali u našich klientů škody asi za 250 milionů korun. Očekáváme, že současné povodně ty škody vyženou až do výše 400 milionů korun.“

Podle Dagmar Koutské z České pojišťovny budou náklady na likvidaci škod posledních záplav zhruba stejně vysoké jako těch květnových za předpokladu, že ověří patnáct tisíc pojistných událostí:

„Zatím se podle prvních indicií ukazuje, že tyto záplavy nebudou tak katastrofální co do počtu škod oproti těm květnovým. Pakliže se potvrdí předpovědi o patnácti tisících, lze říct, že mohou být zhruba srovnatelné.“

České pojišťovně se za posledních 24 hodin přihlásilo 1000 lidí, dohromady už tedy eviduje více než 2500 žádostí o proplacení povodňových škod. Dohromady vyplatí klientům zřejmě až 450 milionů korun.

Květa Moravcová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme