Ponechání úrokových sazeb na minimu je správným krokem, tvrdí ekonom

Česká ekonomika letos neporoste. Prognóza České národní Banky počítá tento rok se stagnací a příští s růstem o 1,9 procenta. Stagnaci české ekonomiky předpovídá i Evropská komise. ČNB také oznámila, že úrokové sazby ponechává beze změny na historickém minimu 0,75 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka. Ilustrační foto

Česká národní banka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Na této úrovni je sazba už dva roky. Podle hlavního investičního stratéga ČP Invest Michala Valentíka je to správné rozhodnutí.

„ČNB provádí takzvanou vyčkávací strategii a čeká, co bude v budoucnu. Kdyby snížila sazby, tak by se zvýšily inflační tlaky, kdyby je zvýšila, tak by došlo ke zpomalení ekonomiky,“ tvrdí Valentík.

Pohled centrálních bankéřů přitom není jednotný. Dva hlasovali pro snížení úrokových sazeb, jeden pro jejich zvýšení. Zbývající čtyři byli pro zachování současného stavu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní investiční stratég ČP Invest Michal Valentík na Rádiu Česko

Prognóza některých analytiků počítá s poklesem sazeb ve zbytku roku a jejich následným růstem od druhé poloviny roku příštího. Většina analytiků si ale myslí, že se sazby měnit nebudou. Patří k nim i Michal Valentík.

„Nedomnívám se, že by letos došlo ke změně. Myslím, že centrální banka bude stále v modu vyčkávací strategie.“

Základní scénář vývoje ekonomiky pro příští rok podle ČNB nepočítá s vládou plánovanými rozpočtovými opatřeními. Pokud by k nim došlo, bankéři odhadují pro příští rok pomalejší tempo růstu. Oproti základnímu scénáři by škrty růst zpomalily na 1,1 procenta.

Podle Valentíka ale bude mít snižování státních výdajů na pozadí dluhové krize z dlouhodobého hlediska pozitivní vliv.

„Musíme si vytvořit zdravý ekonomický základ. Žít na dluh není z dlouhodobého hlediska efektivní. Nechci strašit, že bychom se dostali do pozice Španělska nebo Itálie, ale čím bychom měli větší dluh, tím bychom platili větší úroky, které by mohly vzrůst až dvojnásobně, a to určitě z dlouhodobého hlediska nechceme,“ řekl Valentík.

Igor Maňour, Martina Mašková, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme