Přebytek zahraničního obchodu vzrostl na rekordních 37 miliard

Hlavně export aut vytáhl přebytek českého zahraničního obchodu v březnu na rekordních 37 miliard korun. Celkově tuzemské firmy vyvezly zboží za 277 miliard.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

montážní linka v TPCA

montážní linka v TPCA | Foto: TPCA

Březnový přebytek překonal i ta nejoptimističtější očekávání, přesto je to podle analytika Zdeňka Hrdličky z PricewaterhouseCoopers dobrá zpráva jen napůl.

„Pozitivní stránka věci je v tom, že se stále daří vyvážet dostatečný objem našeho zboží do zahraničí. Na druhé straně stagnuje dovoz zahraničního zboží k nám, což znamená, že v České republice dochází k útlumu investiční aktivity a také spotřeba domácností je relativně dost slabá.“

Spotřeba domácností neroste kvůli vládním úsporám. V důsledku vládních škrtů šetří státní sektor, ale i firmy, které mají obavy z budoucího vývoje. Zahraniční obchod tak zůstává motorem české ekonomiky. Jakékoli jeho poruchy by české hospodářství nejspíš zavedly do recese.

Český vývoz přitom zřejmě v následujících měsících poznamená nepříliš dobrá kondice evropských ekonomik. Hodně bude záležet na situaci v Německu, na německé ekonomice je závislá řada českých firem.

Igor Maňour, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme