Proti kroupám lze auto pojistit v rámci havarijního pojištění i povinného ručení

Tropická vedra v Česku střídají silné bouřky a meteorologové varují i před kroupami. V takovýchto případech vždy majitelé aut znervózní. Pokud se totiž předpovědi vyplní, přijdou o svůj majetek, protože kroupy auto poškodí. Jezdí sice dál, ale jeho finanční hodnota je dramaticky nižší. To řadu řidičů stresuje, ale přitom se tomu dá docela snadno zabránit, třeba vhodnou pojistkou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poškozené čelní sklo vozu po krupobití

Poškozené čelní sklo vozu po krupobití | Foto: Khalil Baalbaki

„Proti kroupám se můžete pojistit buď v rámci havarijního pojištění, kdy se na to budou vztahovat veškeré spoluúčasti jako na ostatní rizika. Anebo novinkou je, že se dá proti kroupám pojistit u většiny pojišťoven k povinnému ručení,“ říká Pavel Ronovský ze serveru česképojištění.cz.

Zájem o připojištění proti kroupám podle něj vzrostl zejména po velkém krupobití před třemi lety. „Proti kroupám nabízí u povinného ručení pojišťovny dvě varianty. Buď je to součástí vyšších balíčků, které obsahují další rizika. Nebo je to možné připojistit. To stojí ročně mezi 300 až 1 500 s limitem maximálně 50 tisíc korun a zároveň je tam spoluúčast od 500 do 10 tisíc korun,“ přibližuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o pojištění auta proti krupobití i ochraně vozu před živlem zjišťoval redaktor Petr Kološ

Přestože mají majitelé auto pojištěné, příběhů o tom, jak po kroupách do spraveného auta fouká, teče, nebo jak je hlučnější, je plný internet. Ne vždy se totiž opravou povede vrátit auto do stoprocentního původního stavu.Proto se vyplatí i pojištěné auto před kroupami schovat.

Ideální jsou sice placená, ale krytá parkovací stání. V nouzi poslouží cokoliv včetně mostních oblouků a nejrůznějších předem vytipovaných míst pod střechou, například na některých vlakových nádražích se taková místa dají najít. Prozíravý šofér má pro tyto případy speciální plachtu.

„Je zesílená molitanem na kapotě, střeše a zadní části vozu,“ popisuje Jiří Krejčí z Hobbycaru. Plachta je ve spodní části aretována lemem, takže z auta neuletí ani v silném větru, který zpravidla krupobití doprovází.

Cena je sice vyšší než je v segmentu běžné, pohybuje se kolem 2500 korun, ale plachta proti kroupám chrání auto i před ostatními vlivy. Třeba před smůlou v chorvatském kempu nebo před deštěm a sněhem. „Prodejnost plachty je od prvních bouřek, což je od března až do konce září,“ dodává Krejčí.

Silné bouřky v Čeckých Budějovicích provázelo i krupobití | Foto: Jiří Čondl

Jedním z řešení ochrany auta před kroupami je i deka. Majitelé sut, kteří s tím mají zkušenosti ale vědí, že není jen problém najít deku odpovídající velikosti, ale hlavně ji v bouřkovém větru na autě udržet.

Ti, kterým se nepodaří auto před kroupami uchránit, si mohou v archívu na webu motožurnál.cz přečíst o metodách oprav děr, anebo jak jednat s pojišťovnami.

Petr Kološ Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme