Ruské sankce už pociťuje i Česko, Sobotka se kvůli tomu sejde s ministry

Dopady sankcí, které proti Evropské unii zavedlo Rusko, jsou podle předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka vážné. Navíc budou mít nepříznivý vliv na celý český průmysl. Vláda proto bude chtít situaci více řešit s Německem, které je hlavním obchodním partnerem tuzemských společností.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strakova akademie (ilustrační foto)

Strakova akademie (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Šéf sněmovny Jan Hamáček doporučuje, aby vznikl nový vládní orgán, který by českým firmám pomáhal v krizových situacích.

„Náš průmysl je v této věci velmi intenzivně provázán s Německem, tak by bylo vhodné, aby naše vláda své případné kroky úzce koordinovala s našimi německými partnery,“ upozornil Hamáček.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dopadech ruských sankcí mluvili prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák a odborník na zemědělství a redaktor tabletového týdeníku Dotyk Martin Mařík

Přímé dopady sankcí už pociťují zemědělské a potravinářské podniky.

Podle prezidenta Svazu průmyslu a obchodu Jaroslava Hanáka jsou kvůli politickým nepokojům mezi Ukrajinou a Ruskem ohrožené i další společnosti.

„Pro nás je velmi citlivá oblast strojírenství tam, kde je to dvojí využití, buď pro běžný život, nebo pro zbrojařský průmysl,“ uvedl Hanák.

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD se odpoledne sejde na Úřadu vlády s ministry financí, zahraničí, zemědělství a průmyslu a obchodu. Jednat budou o dopadech sankcí.

Ruský zákaz dovozu ze Západu dává prostor pro dodávky jihoamerických farmářů

Číst článek

Ruské embargo nejvíce zasáhne Německo a Polsko

Ruské sankce postihnou nejvíce vývoz z Německa, a to v hodnotě asi 38 miliard korun. Z prvních analýz také vyplývá, že zákaz silně dopadne na pobaltské státy. Právě proti těmto zemím zřejmě Moskva své embargo zaměřila především.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak si Rusko poradí s výpadkem evropských a amerických potravin, co si o sankcích proti jejich zemi myslí sami Rusové a o úbytku turistů v Petrohradě mluvil tamní zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Silně postihnou sankce také export z Polska a ze Spojených států - obě země vyvážely do Ruska dnes zakázané potraviny v hodnotě přes 30 miliard. Pro Polsko to ale bude daleko citelnější ztráta.

Podle Gernota Nerba z německého ekonomického institutu však největší ekonomickou ztrátu zaznamenají sami Rusové.

„Putin chtěl zónu volného obchodu od Lisabonu po Vladivostok. Chápe, že to je pro Rusko důležité. V tuto chvíli je ale něčemu takovému na míle vzdálen,“ domnívá se.

Ruský zákaz dovozu potravin je podle USA krokem k úplné izolaci Moskvy

Číst článek

Ruská pravoslavná církev ale zákaz dovozu západních potravin přivítala jako šanci. Podle jejího mluvčího to naučí Rusy skromnosti.

Ondřej Himmer, Simona Bartošová, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme