Skláři se vracejí do Crystalexu. Firma úspěšně exportuje a nabírá zaměstnance

Sklářská firma Crystalex z Nového Boru rozšiřuje výrobu a nabírá některé z dříve propuštěných zaměstnanců. Před čtyřmi lety sice zkrachovala, ale o dva roky později dnešní Crystalex CZ obnovil výrobu a znovu se prosazuje na světových trzích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Crystalex

Crystalex | Foto: Ivana Schöffelová

Crystalex byl největším podnikem skupiny výrobců užitkového skla Bohemia Crystalex Trading, která ještě v roce 2008 zaměstnávala na 5000 lidí. Skupina ale ve stejném roce zkrachovala, protože neměla provozní kapitál.

V samotném Crystalexu přišlo o práci 1800 zaměstnanců – v závodech v Novém Boru, Karolince na Vsetínsku a Vrbně pod Pradědem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sondu do hospodařední Crystalexu podnikl pro Odpolední Radiožurnuál Jaroslav Skalický

Závody v Novém Boru a Karolince získala za 360 milionů korun firma CBC Invest, která do nich vložila dalších asi 50 milionů korun. Výrobu obnovila až v roce 2010, když se ujistila, že se dřívější zákazníci vrátí a bude mít odbyt. Rozjely se nejdříve dvě automatické linky, dnes jsou v provozu čtyři.

Firma nabídla návrat zhruba 500 dříve propuštěným zaměstnancům a generální ředitel Martin Kubát slibuje, že v příštím roce budou pracovní místa pro desítky dalších. Všichni z původně 1800 propuštěných se ale návratu nedočkají.

Crystalex neuvažuje ani o obnovení ruční výroby skla, nedávno zboural sklářskou pec. Sklárna produkuje užitkové sklo, denně kolem 100 tisíc sklenic.

Většinu své produkce firma vyváží, stejně jako v minulosti. Nejvíce výrobků míří do Ruska a zemí bývalého Sovětského svazu. Exportuje ale také do Ameriky, Asie, evropských nebo arabských zemí. Perspektivním trhem je Čína, kde odbyt Crystalexu prudce roste.

Tržby firmy se zvyšují, letos by to mělo být 800 milionů, za dva roky chce už přesáhnout miliardu. V loňském roce měl Crystalex zisk přes 50 milionů korun.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme