Stát minulý měsíc hospodařil s přebytkem

Schodek státního rozpočtu se snížil na šedesát devět miliard korun z červnových pětasedmdesáti miliard. O hospodaření státu za sedm měsíců roku informovalo ministerstvo financí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze v trezoru

Peníze v trezoru | Foto: Free Stock Photos

V samotném červenci skončilo hospodaření státu v přebytku necelých sedm miliard korun. Podle ministerstva financí hlavně díky nižším kapitálovým výdajům.

Na pojistném a sociálním zabezpečení stát vybral méně, vyšší ale bylo inkaso spotřebních daní a DPH.

Vloni byl v této době státní rozpočet v deficitu sedmdesát šest miliard korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem sto třiašedesát miliard korun.

Podle Davida Marka ze společnosti Patria Finance se tak rozpočet vyvíjí lépe než loni.„Pokud budou realizovaná úsporná opatření v rozsahu, v jakém byla minulý týden schválena, pak existuje reálná naděje na to, abychom se na konci roku pohybovali s deficitem zhruba kolem sto šedesáti miliard korun,“ podotkl.

Podle něj by se tak státní rozpočet mohl vejít do schválených mantinelů. „Záviset bude samozřejmě na ekonomické situaci. Tedy na tom, zda zůstane alespoň tak příznivá, jako byla v první polovině letošního roku,“ dodal David Marek.

Minulý týden vláda schválila úspory, které mají udržet deficit veřejných financí 5,3 procenta hrubého domácího produktu. Výdaje státu totiž mají být proti původním očekáváním na konci roku nižší.

Ministerstva tak mají vládou zavázány výdaje za dalších deset miliard korun. Už na začátku roku jim vláda zavázala výdaje za šest miliard.

Jaroslav Skalický, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme