Stavebnictví zmírnilo meziroční pokles, hlavní ukazatele ale dál padají

Stavebnictví v červenci zmírnilo meziroční pokles na půl procenta. Hlavní ukazatele typu počtu zahájených bytů a stavebních povolení se ale dál snižují. České stavebnictví tak předpovídá další pokles, a to především kvůli velmi nízkým cenám stavebních projektů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba plynovodu Gazela - pokládání potrubí do země

Stavba plynovodu Gazela - pokládání potrubí do země | Foto: Jindra Radová

Právě to i vyplývá z čerstvé studie výzkumné společnosti CEEC Research. Nízké ceny za projekční práce by podle všeho mohly být pro mnohé menší a střední společnosti dokonce likvidační.

Ředitel společnosti CEEC Research Jiří Vacek připustil, že nízká, mnohdy až dumpingová cena, může mít vliv na kvalitu odvedené práce, tedy například na kvalitu vozovky nebo i běžných staveb.

Přehrát

00:00 / 00:00

Perspektivy stavebnictví rozebral ve Světě o deváté ředitel společnosti CEEC Research Jiří Vacek

„Je to napříč celým sektorem. Ptali jsme se stavebních i projekčních firem. Až 40 procent projekčních společností uvádí, že jsou ochotny vzít zakázku s nulovou nebo zápornou marží. To znamená bez zisku, za dumpingovou cenu.“

„Na konferenci ředitelů projekčních firem se účastníci shodli na označení dvou hlavních viníků,“ konstatoval Vacek.

„Prvním jsou samotní ředitelé projekčních společností, kteří ceny do výběrových řízení zadávají. A druhým je stát, který omezením zakázek a prudkým snížením objemu realizovaných prací je vlastně k tomu tlačí,“ připomněl Vacek.

Podle některých lidí z oboru se ale přece jen blýská na lepší časy, dokonce už na lepší příští rok. A to například v inženýrském silničním stavitelství.

Potvrdil to i ředitel společnosti HBH Projekt a zároveň místopředseda Sdružení pro výstavbu silnic Radovan Hrnčíř:

„Ty dobré zprávy jsou v tom, že představitelé ministerstva dopravy a státního fondu i ředitel investorských organizací pochopili, že bez finančních prostředků se prostě příprava staveb realizovat nedá. A skutečně podle slibů, které jsme slyšeli, posílili tuto stránku rozpočtu.“

Milan Kopp, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme