Tradice i dobrý byznys. Mikuláš s čertem a andělem si mohou přijít na tisíce

Mikuláši, andělé a čerti opět vyrazili do ulic. Tradiční událost v předvečer svatého Mikuláše je předzvěstí blížících se Vánoc a podle všeho jde taky o zajímavý byznys. Podle odhadů si skupinky v celém Česku vydělají mezi dvaceti a třiceti miliony korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mikuláš v Horní Lidči

Mikuláš v Horní Lidči | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Je třeba rozlišit chození po domácnostech pro zábavu, tedy když se třeba trojice či více kamarádů domluví a obleče si kostýmy. A druhým případem jsou firemní mikulášské besídky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výdělky Mikulášů, andělů a čertů se zajímal redaktor Nikola Bojčev

Mikulášská pro zábavu se obejde bez zdanění v rámci takzvané šedé ekonomiky. Zisk nesmí přesáhnout 20 tisíc na osobu. Výdělek z firemních akcí na IČO už ale bernímu úřadu neunikne.

Sazby jsou různé podle regionu, v průměru za jednu návštěvu od sta až do pěti set korun. Mikulášská parta si tak za večer může přijít i na šest tisíc. Málokdy už domácnosti platí dobrovolný příspěvek.

Náročnou součástí mikulášského večera jsou kostýmy. Někteří si je šijí sami, jiní je získají v půjčovně kostýmů.

Například Dana Langová z Prahy dnes Radiožurnálu potvrdila, že už od dopoledne před jejich provozovnou stála fronta a vydat měli přes tři sta kostýmů. Tím se ale výdělek koledníků snižuje, protože jedno půjčení vyjde i na tisíc korun.

Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme