Tržby obchodníků v únoru klesly o 4,7 procenta. Obrat se čeká v tomto čtvrtletí

Tržby českým obchodníkům stále klesají. V únoru se podle statistiků meziročně snížily o 4,7 procenta. Výsledky většinu odborníků nepřekvapily, podle některých z nich byl ale únor z pohledu celkových prodejů jeden z nejhorších měsíců za posledních několik let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákup, pokladna, prodejna, supermarket

nákup, pokladna, prodejna, supermarket | Foto: Eva Odstrčilová

Aktuální čísla z maloobchodu potvrzují, že tuzemská ekonomika je stále v recesi. Jak je vidět, spotřeba v některých oblastech klesá, a to je podle ekonomů způsobeno několika faktory najednou. Například podle Petra Dufka z ČSOB je to nejenom recese a s ní spojený nárůst nezaměstnanosti, ale také zhoršování reálné finanční situace domácností a celkové obavy z dalšího vývoje.

Že budou domácnosti letos v utrácení o něco opatrnější, odhaduje také Miroslav Frayer z Komerční banky. Lidé mají podle odborníků také obavy z rostoucí inflace, vedle toho jim klesají reálné mzdy. A do toho jsou od ledna vyšší některé daně.

„To, že maloobchod propadl tak výrazně, je sice špatná zpráva, ale dobrou zprávou je, že podle všeho se zdá, že ekonomika si právě teď v prvním čtvrtletí už sáhla na své dno. A my čekáme, že v březnových číslech už by se mohlo ukázat, že statistiky sice ještě odráží v recesi, ale v dubnových číslech už potom začíná docházet k velmi mírnému oživování,“ říká analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Tržby klesly ve většině sortimentu

Únorové tržby se podle Českého statistického úřadu snížily ve většině sledovaného sortimentu. Klesly třeba v prodejnách s výrobky pro sport. V prodejnách s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím se snížily o víc než 1,5 procenta. Naopak růst měly prodejny počítačového a komunikačního zařízení nebo obuvi.

Obrat k lepšímu bude podle některých ekonomů záviset hlavně na situaci v okolních státech, především v Německu, které je v Evropě ekonomicky nejsilnější. Ale i tato země a řada dalších, jako třeba Polsko, mají své problémy a bojují s menším růstem HDP.

Takže nezbývá než počkat, až krize odezní. Lidé se teď podle Markéty Šichtařové bojí budoucnosti, což se projevuje také v utrácení.

„Teprve, až se bude vícero mluvit o tom, že se ekonomika nejenom u nás, ale i za hranicemi zotavuje, tak lidé se přestanou tolik bát a budou ochotnější utrácet. Ale to může vyléčit jenom čas,“ upozorňuje Šichtařová.

Ke zlepšení situace dojde podle odborníků během druhého čtvrtletí. Za celý rok někteří z nich očekávají pokles tržeb. Třeba analytik Raiffeisenbank Václav Franče odhaduje snížení o 0,6 procenta.

Tržby v maloobchodě v únoru meziročně klesly o 4,7 procenta | Foto: ČTK

mta, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme