Tržby v maloobchodu po očištění meziročně klesly o 1,5 procenta

Maloobchodní tržby v červenci bez sezónního očištění rostly. Meziročně se zvýšily o 0,4 procenta. Vyplývá to z dat, která dnes zveřejnil Český statistický úřad. Ještě v červnu tržby klesaly o 0,8 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pokladna

Pokladna | Foto: Tomáš Adamec

Růst maloobchod zaznamenal poprvé od letošního jara. Jak ale Rádiu Česko řekl analytik společnosti Next Finance Martin Prokop, jediným důvodem meziročního růstu tržeb byl vyšší počet pracovních dní v letošním roce.

„Je to dáno pouze a jenom tím jedním pracovním dnem navíc. Protože kdybychom ten meziroční růst očistili právě o jeden pracovní den, dostali bychom se k reálnějšímu výsledku, který říká, že maloobchodní tržby meziročně klesly o 1,5 procenta.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj tržeb v maloobchodu komentoval ve Světě o jedné analytik společnosti Next Finance Martin Prokop

„To je výsledek, který více ukazuje danou skutečnost, jaká dnes panuje v českém maloobchodě,“ uvedl analytik.

K poklesu i letos dochází v klíčových odvětvích, kterými jsou prodej potravin, automobilů či pohonných hmot. Právě za potraviny lidé podle zjištění statistického úřadu utráceli v červenci nejméně.

„Ale pokud se podíváme na druhou stranu žebříčku, tak si všimneme, že lidé utráceli hodně například za nové počítače, IT vybavení a také za nové oblečení. Zároveň si můžeme všimnout, že lidé čím dál více těchto nákupů realizují prostřednictvím internetových obchodů, kde jsou přívětivější ceny,“ uvedl Martin Prokop.

Nejnovější data o maloobchodních tržbách podle něj zvyšují pravděpodobnost, že Česká národní banka přikročí ke snížení signální úrokové sazby - tentokrát už na 0,25 procenta.

„Domácí poptávka je slabá, žádné inflační tlaky nevytváří a ČNB v tomto případě nemá žádné překážky pro další snížení, ke kterému by podle mého názoru mohlo dojít již někdy v průběhu podzimu,“ doplnil Prokop.

mta, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme