Tuzemské firmy si dělají rezervy na horší časy. Stejně tak bohatí lidé

Vláda chce prosadit zvýšení DPH, někteří koaliční poslanci jsou ale proti. A tak ve sněmovně začíná lítý boj, který může skončit i pádem vlády. Škrty a úspory dopadnou prakticky na každého.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Číselník na trezoru - ilustr. foto

Číselník na trezoru - ilustr. foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

K tomu kontrastuje zpráva deníku E15 o tom, že firmy sedí na hromadě peněz. Jde konkrétně o 677 miliard korun, to je výše vkladů tuzemských podniků v bankách. To je vůbec nejvíc v historii. A jen proti loňsku jde o prudký nárůst.

Podle bankéřů je to signál, že si firmy dělají rezervu na horší časy. Důvody jsou jasné, podniky vidí špatný vývoj v západní Evropě. Recese je zdlouhavá na rozdíl od té prudké v letech 2008 a 2009.

Útlum zkrátka trvá moc dlouho. Firmy nemůžou investovat, a vlastně ani propouštět. Podle Svazu průmyslu a obchodu informuje, že letos se třeba celkem daří strojírenství, a dolů půjdou spíše autoprůmysl a hutnictví.

Tvorbou rezerv jdou české podniky ve stopách zahraničních firem, které už na podobném peněžním polštáři sedí nějakou dobu.

Vytváření rezerv na horší časy se však netýká jenom firem, ale třeba i bohatých lidí. Třeba nejbohatší Američané ještě před 5 lety drželi na účtech jen 12 procent svých aktiv, letos je to skoro třikrát tolik.

Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme