Úřady práce zaznamenaly na konci roku nápor uchazečů

Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes zveřejní informace o prosincové nezaměstnanosti. Je jisté, že čísla budou podstatně vyšší než v listopadu. Hlavně na konci roku se totiž na úřady práce začaly hlásit tisíce lidí, kteří přišli o místo a chtějí se zaregistrovat ještě podle starého zákona. Od 1. ledna totiž začala platit novela, která zpřísnila podmínky v získávání podpory.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce. Ilustrační foto.

Úřad práce. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Například v Pardubickém kraji se konci na úřadech práce nahlásilo šest tisíc lidí, nejvíc za celý rok. Práci našly pouhé dvě tisícovky, což je také rekord, jenže směrem dolů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úřady práce zaznamenaly na konci roku extrémní nápor uchazečů. O situaci na Pardubicku se zajímala redaktorka Drahomíra Bačkorová

Ti, kteří se nestihli zaregistrovat v prosinci, budou brát menší podporu a přísnější jsou i další podmínky. Nezaměstnaní přišli o možnost vydělat si třeba na brigádě 4000 korun za měsíc.

Zejména lidé s nižší kvalifikací a ve vyšším věku budou i přes mírné oživení ekonomiky hledat práci jen těžko.

„Když člověk deset let dělá a pak je bez práce díky době, co je, a nedostane ani 50 procent podpory z platu, tak to štve. Nejvíc jsme na to bití my obyčejní dělníci,“ povzdechl si muž, který přišel o práci v soukromé firmě a vůbec neví, jestli nějaké volné místo sežene.

Ředitel pardubického úřadu práce Petr Klipml potvrdil, že jeho obavy jsou oprávněné: „V průběhu prosince se situace na trhu práce v Pardubickém kraji dramaticky změnila.“

Na jedno volné místo v kraji totiž už čeká jedenáct uchazečů a moc na výběr nemají. „Jsou to především místa ve zpracovatelském a elektrotechnickém průmyslu,“ doplnil Klimpl.

Nejhorší situace je tradičně na Svitavsku, kde skončily sezónní práce v zemědělství a stavebnictví. Naopak nejlépe jsou na tom stále průmyslové Pardubice.

Martin Hromádka, Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme