V Economii se propouští, důl Paskov se zavře. Stahuje Bakala své aktivity v Česku?

Kolem podnikání Zdeňka Bakaly se poslední dobou objevilo několik zásadních zpráv. Nejdříve společnost NWR, která z části patří Bakalovi, oznámila, že příští rok zavře důl Paskov. Pak přišla zpráva, že prodává ostravskou koksovnu. A dnes se nejvíce mluví o masivním propouštění a rušení některých titulů vydavatelství Economia, které také vlastní Zdeněk Bakala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala | Zdroj: ČTK

Vedení nakladatelství Economia tvrdí, že jde o sloučení provozů vydavatelství a internetového portálu Centrum.cz. Management si myslí, že tak dosáhne úspor a větší efektivity v obou společnostech.

Další z Bakalových podniků firma NWR se rovnou zbavuje svých provozů. Důl Paskov má každý rok ztrátu jeden a půl miliardy korun, a to nebylo udržitelné. Mohou za to vysoké náklady a klesající ceny uhlí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O podnikatelských aktivitách Zdeňka Bakaly informovala redaktorka Jitka Hanžlová.

„Náklady na jednu vytěženou tunu v dole Paskov jsou 160 až 170 euro. Zatímco průměrnou cenu koksovatelného uhlí na tento rok očekáváme na úrovni 100 eur. Z mého pohledu NWR zavřením dolu Paskov už dál nebude realizovat ztráty, které se na provozu stávaly,“ říká analytik J&T banky Bohumil Trampota.

NWR je už delší dobu kvůli nízkým cenám uhlí v těžké situaci, a proto prodává ostravskou koksovnu.

„Společnost, pokud by byla v dobré finanční kondici, by dobrovolně takový krok nečinila. Nicméně momentálně potřebuje ke svému budoucímu fungování řekněme každý milion euro v hotovosti navíc. A právě koksovna byla jedním z mála řekněme těch aktiv, které jsou vyčleněné v samostatném celku, a jsou tedy prodejné,“ vysvětluje analytik Patria finance Tomáš Sýkora. A jak se ukázalo, za vyšší cenu, než se předpokládalo.

Spojovacím článkem mezi NWR a společností Economia, která začala propouštět asi třetinu zaměstnanců, je majitel firem Zdeněk Bakala.

Důl Paskov | Foto: ČTK

Mohlo by se zdát, že podnikatel má potíže. Analytici ale upozorňují na to, že není úplně správné hledat mezi těmito firmami souvislost.

„Současné dění kolem NWR se spojuje výhradně s investorem Bakalou, nicméně je potřeba říct, že společnost BXR, ve které Bakala drží 50procentní podíl, ovládá společnost NWR zhruba ze 64 procent. To znamená, že efektivně pan Bakala ovládá NWR zhruba ze 30 procent,“ připomíná Bohumil Trampota z J&T banky.

Špatně načasované?

Tomáš Sýkora z Patria finance se domnívá, že celá situace kolem NWR je zpolitizovaná:

„NWR měla smůlu na načasování období, kdy oznámila záměr důl Paskov uzavřít. Toto téma se stalo mediálně i politicky daleko více sledované a propírané. Za poslední rok přišlo o práci v České republice 50 tisíc lidí. Nikdo neřešil individuální osud těch lidí. Teď tím, že se to trefilo do politicky velmi divokého období, se to stalo velkým tématem.“

Podle mluvčího nakladatelství Economia Tomáše Pavlíka Zdeněk Bakala nestahuje své aktivity z České republiky:

Český denní tisk, Hospodářské Noviny | Foto: Khalil Baalbaki

„Rozhodnutí představenstva vydavatelství Economia v sobě spojuje konkrétní kroky k integraci vydavatelských aktivit společností Economia a Centrum Holdings do jednoho moderně organizovaného moderního domu, krátkodobá opatření ke stabilizaci hospodaření a ke zvýšení efektivity na provozní i manažerské úrovni.“

„Aktuální rozhodnutí o redukci počtu zaměstnanců ve vydavatelství Economia nemá žádnou souvislost s jinými aktivitami pana Bakaly v České republice. Pan Bakala nestahuje žádné své aktivity z České republiky,“ dodává Pavlík.

Vydavatelství Economia a Centrum Holdings propouští až třetinu redaktorů

Číst článek

Už teď ale patří podnikání v České republice k menším oblastem Bakalova zájmu. Například na Ukrajině těží a vyváží železnou rudu. V Turecku a na Blízkém východě obchoduje v ropném průmyslu. V Brazílii pěstuje sóju a v Africe manga. V Argentině choval dobytek a v Londýně obchoduje s finančními instrumenty.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme