V září se dařilo českému průmyslu, stavebnictví i zahraničnímu obchodu

Český průmysl v září meziročně výrazně rostl, a to o více než 8 procent. A velmi pozitivní výsledky hlásí také zahraniční obchod a stavebnictví. To se podle analytiků už odrazilo od svého dna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

montážní linka v TPCA

montážní linka v TPCA | Foto: TPCA

Nejnovější údaje podle analytiků znamenají, že česká ekonomika je v dobré kondici. Na rostoucí průmysl měl podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela největší vliv už tradičně automobilový průmysl.

„V září bylo vyrobeno 119 tisíc automobilů, což je oproti září loňského roku, kdy to bylo necelých 100 tisíc, poměrně velký skok,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

V září rostl český průmysl, stavebnictví i zahraniční obchod. O podrobnosti se zajímala redaktorka Zuzana Petráňová

Zeisel očekával, že růst u průmyslu bude o něco nižší, protože zpomaluje také průmyslová výroba v Německu. „Trochu jsme se obávali toho, že to oslabení stáhne i českou ekonomiku. Nicméně se zdá, že se tak nestalo.“

České ekonomice podle něj pomáhá také slabší koruna, která zvyšuje cenovou konkurenceschopnost tuzemských vývozců.

Do zahraničí jde více než polovina průmyslových výrobků, důležitá je poptávka především z Německa. Zeisel proto upozorňuje na riziko, že se Německo dostane do recese a zájem o české výrobky klesne.

ČNB zhoršila odhad vývoje ekonomiky pro letošní i příští rok

Číst článek

Průmysl pak podle něj na konci tohoto roku a na začátku příštího roku mírně zpomalí. Silný a stabilní růst se ale údajně vrátí ve druhé polovině roku 2015.

Zahraniční obchod v září skončil v přebytku 19,3 miliardy. To je meziročně o více než 8 miliard více. Stejně jako u průmyslu i zahraniční obchod táhly především automobily.

Stavebnictví táhnou vzhůru veřejné zakázky

Poměrně výrazně v září rostlo i stavebnictví. Po dvou měsících poklesu se výroba v tomto odvětví zvýšila o 9,5 procenta. Nejvíc se na tom podílel růst objemu zadaných veřejných zakázek.

Za první tři čtvrtletí letošního roku jich bylo za téměř 90 miliard korun, a oproti minulému roku tak narostly o téměř čtvrtinu. Podle ředitele analytické společnosti CEEC Research Jiřího Vacka zakázky přibývají hlavně v železničním stavitelství.

„Co se týká například silnic a dálnic, tam té práce stále ještě není tolik. Nicméně na příští rok je připraveno relativně hodně prostředků ve Státním fondu dopravní infrastruktury, takže se očekává, že tam investice budou dále růst a české stavebnictví bude dále posilovat,“ upozorňuje Vacek.

Příliš velký nárůst nových zakázek ale podle něj může být paradoxně i rizikem. Stavební firmy totiž snižovaly počty zaměstnanců, a nemůžou proto někdy přijímat nové zakázky. To pak může vést ke zdražování stavebních prací.

Vývoj průmyslové výroby 9/2013 - 9/2014 | Foto: ČTK

Vývoj stavební výroby 9/2013 - 9/2014 | Foto: ČTK

Vývoj zahraničního obchodu 9/2013 - 9/2014 | Foto: ČTK

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme