Vláda počítá s vyrovnaným rozpočtem v roce 2016. Kompromis, říká Kalousek

Vláda Petra Nečase hladce schválila své programové prohlášení, se s nímž 10. srpna předstoupí před sněmovnu. Program, který vychází z textu koaliční dohody, mimo jiné počítá s vyrovnaným rozpočtem až v roce 2016, tedy dva roky po vypršení mandátu Nečasova kabinetu. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) jde o koaliční kompromis.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Miroslav Kalousek před začátkem jednání vlády

Ministr financí Miroslav Kalousek před začátkem jednání vlády | Foto: Tomáš Adamec

Kalousek v rozhovoru pro Rádiu Česko řekl, že při koaličních jednáních preferoval vyrovnaný rozpočet už v roce 2015, aby ho sestavovala ještě stávající vláda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem pro Rádio Česko

“Ale nad tou trajektorií se vedla politická diskuze a toto je koaliční kompromis, se kterým souhlasím, protože je tam jasně řečeno, kdy budou rozpočty vyrovnané a kdy si přestaneme půjčovat na svůj běžný provoz,“ uvedl Kalousek.

Příští rok by měl schodek podle vládního programu dosáhnout 4,6 procenta HDP a nejpozději v roce 2013 by to mělo být do tří procent. Konkrétní cíle pro další období budou podle Kalouska součástí návrhu státního rozpočtu na příští rok, který předloží vládě do 31. srpna.

“Bude-li se pokračovat podle trajektorie, tak v roce 2012 předpokládám schodek kolem třech a půl procenta. Představa je taková, že kdybychom příští rok neudělali vůbec nic a nechali volně působit vlivy na příjmovou i výdajovou stranu, tak by byl deficit 6,6. Ostrými aktivními opatřeními ho snižujeme o dvě procenta, v dalším roce o procento. Rok 2012 bude první, kdy začne působit nová reformní rozpočtová legislativa, a ze 3,6 do roku 2016 je naší povinností to stlačit na nulu,“ nastínil ministr.

Nejprve škrtat výdaje, potom zvyšovat daně

Některým analytikům chybí v programovém prohlášení záměry daňových úprav. Podle Kalouska vláda vyčkává s případnými změnami, až odezní rozpočtové škrty na straně výdajů.

„Nejprve musíme skutečně zlikvidovat deficit na výdajích, být si naprosto jisti, že neutrácíme peníze zbytečně, teprve potom můžeme likvidovat deficit na příjmové straně. Kdybychom s tím začali současně, tak by politické diskuze nutně začaly vypadat tak, že nebudeme zbytečně škrtat, budeme zvyšovat daně. A to je skutečně cesta, kterou tato vláda jít nechce,“ zdůraznil Kalousek.

Nepochybně se podle něj bude zvyšovat spodní sazba DPH, a to v souvislosti s penzijní reformou. O kolik a kdy přesně k tomu dojde, bude ještě otázkou dalších jednání, dodal Kalousek.

“Myslím si, že všechny tři koaliční strany vyjadřují vůli financovat velkou část penzijní reformy z DPH. Domnívám se, že je to velmi spravedlivé, protože DPH platí každý od kojence až po důchodce a prostředky jdou výlučně na seniory. To znamená, že celá společnost se skládá na seniory, a to já pokládám za fér,“ podotkl ministr.

Martin Hromádka, Martin Křížek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme