Výměnné obchody jsou stále populárnější, podle ekonoma k nim lidi vede nouze

Nejen ve světě roste popularita výměnných obchodů. Běžně už fungují v některých českých vesnicích, teď navíc vzniká také bezplatný internetový projekt ebarter.cz. V Evropě s tím ruku v ruce stoupá také zájem o alternativní měny. Podle analytika Petra Zahradníka k tomu lidi nutí především pragmatismus v době krize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řekové ve frontě na levné brambory v Soluni

Řekové ve frontě na levné brambory v Soluni | Foto: Nikolas Giakoumidis | Zdroj: ČTK

Třeba v řeckém přístavním městě Volos si nedávno vymysleli virtuální měnu tem. Hodnotou odpovídá jednomu euru a jejím prostřednictvím lidé vzájemně směňují své služby i zboží.

„Jsou to těžce pragmatické kroky. Kdyby nejenom společná měna, ale i hospodářská politika a dozorčí orgány v Řecku fungovaly tak, jak měly, tak se tito lidé velmi rádi této zkušenosti vyvarují. Ale je to skutečně spíše z nouze ctnost,“ říká Petr Zahradník z České spořitelny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Petr Zahradník v Ranním interview Radiožurnálu

Týká se přitom nejen jednotlivců, ale i malých firem a řemeslníků, kteří pociťují ve velké míře platební nejistotu a výměnné obchody či virtuální měna jsou pro ně krajním východiskem z krize.

Že by v budoucnu peníze přestaly úplně existovat, se nicméně Zahradník nemyslí. „Forma se mění, ale ta substance, podstata peněz, podle mého názoru zůstane. Pokud nepřijde nějaký komunismus nebo něco takového,“ dodává analytik.

Lidé v řeckém Volosu šetří eura. Vytvořili si lokální měnu

Číst článek

Alžběta Havlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme