Zadluženost nelze podceňovat, tvrdí ekonom blízký NERVu

Navzdory mandátu středopravicových stran, které se po jarních volbách dostaly do vlády, pochybují někteří ekonomové o závažnosti zadlužení České republiky a o nutnosti rychlého řešení penzijní reformy. Iniciativa ProAlt dokonce tvrdí, že politici státním dluhem straší, aby zmanipulovali společnost.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aleš Michl,

Aleš Michl, | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

„V současné společnosti hraje nesmírnou roli mediální obraz a mediální zkratka. My jsme přesvědčeni, že mediální zkratka byla zneužita, aby se celý společenský život zredukoval na pouhou otázku účetnictví, na excelové tabulky a zapomíná se na to, že společnost je mnohem složitější organismus než pouhá účetní bilance,“ tvrdí ekonom Jiří Šteg z ProAlt.

Podle Štega je větším problémem než zadluženost způsob, jakým ho nynější vláda řeší. Zatěžuje prý zaměstnance i podnikatele, přenáší tíhu nerovnoměrně do nejnižších vrstev obyvatelstva a vytváří velké sociální napětí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aleš Michl z Raiffeisenbank a ekonom Jiří Šteg z iniciativy Pro Alt hovořili s Veronikou Sedláčkovou v Ozvěnách dne o zadluženosti České republiky

Analytik Raiffeisenbank Aleš Michl si naopak myslí, že zadluženost je opravdovým problémem a jejím nejméně bolestivým řešením se mu jeví škrty ve výdajích, tedy to, co vláda zahájila. Zvyšování daní by prý nejvíce postihlo střední třídu.

Šteg vidí největší ztráty České republiky v neprůhledných státních zakázkách. „Chtěl bych jen upozornit na mlhu, která se táhne okolo státních zakázek, a vláda nepřišla s žádným řešením. Podívejme se na bezzubost NKÚ. Jestliže se dvacet miliard jako střízlivý odhad se ztrácí v netransparentních výdajích za státní zakázky, tak si to porovnejte se škrty, které se udály v sociální oblasti,“ argumentuje.

Šteg: Na penzijní reformu je čas

Michl upozorňuje, že NERV, na jehož zasedání také dochází, připravuje účinné návrhy na zlepšení transparentnosti veřejných zakázek. „Potřebujeme ušetřit rychle a se státními zakázkami bychom museli měnit zákony,“ upřednostňuje Michl škrty v provozních výdajích ministerstev. Nicméně navrhuje, že by se situace zlepšila, kdyby například každý starosta zveřejňoval zakázky na internetu.

Šteg si myslí, že zadluženost České republiky není alarmující, je prý druhá nejnižší v Evropě. Proto by se s opatřeními nemuselo spěchat a měla by se připravit důkladně – včetně penzijní reformy. „Penzijní reformu ano, ale jen důslednou, jasně strukturovanou, tedy rozhodně ne přechod na systém soukromých penzijních fondů,“ tvrdí.

„Na penzijní reformu bylo včera pozdě,“ oponuje Michl. „Pravděpodobnost bankrotu nevychází z míry zadlužení. Všechno je to o důvěře – potřebujeme, aby si investoři kupovali české dluhopisy. Když nám ujede deficit na příští rok, finančníci v New Yorku nebo Hong Kongu si řeknou, téhle zemičce už nebudu věřit, a nekoupí si nás,“ varuje.

Lucie Maňourová, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme