Zahraniční export se propadá. Maloobchod hlásí oživení

Zahraniční obchod eviduje v meziročním srovnání výrazný propad, ale stále přebytek. Maloobchod pokračuje v oživení, a to hlavně díky prodejům automobilů. I kvůli nim se průmysl chlubí dalším meziročním skokem. V meziměsíčním srovnání si ale připsal jen nepatrný zisk. A stavebnictví zejména kvůli propadu bytové výstavby hlásí červená čísla. Takový byl červen podle Českého statistického úřadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český statistický úřad

Český statistický úřad | Foto: Tomáš Adamec

Podle analytika společnosti Atlantik Petra Sklenáře znamená propad zahraničního obchodu veskrze negativní překvapení.

„Nicméně negativní jev v zahraničním obchodu dokáží vysvětlit pozitivní čísla maloobchodních tržeb. Nižší přebytek zahraničního obchodu není dán snížením exportu, ale spíše zvýšením importu,“ uvedl Sklenář pro Rádio Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zahraniční obchod eviduje propad. Téma pro analytika společnosti Atlantik Petra Sklenáře.

Podle včera zveřejněného makroekonomického výhledu České národní banky se domácí ekonomice daří lépe, než se očekávalo. Rovněž dnešní data rovněž podporují fakt, že oživení pokračuje, což si myslí i Sklenář.

„Avizovaná data jsou vychýlena některými jednorázovými faktory, nicméně potvrzují, že oživení pokračuje. Objevují se sice známky zpomalení růstu nových zakázek v průmyslu, ale jde zřejmě pouze o zpomalení,“ řekl analytik společnosti Atlantik.

Přehrát

00:00 / 00:00

Produkce v českém stavebnictví. Téma pro analytičku Raiffeisenbank Helenu Horskou.

Data z Ameriky včetně včerejší zprávy o nárůstu počtu lidí žádajících o podporu napovídají, že Amerika ve druhém pololetí zpomalí. Otázkou zůstává, do jaké míry se to dotkne i Evropy a Česka. Podle Sklenáře bude ale zmíněný dopad poměrně malý.

„Ekonomiky USA a evropských zemí jsou poměrně uzavřené. Dá se tak očekávat spíše mírný dopad přes export. Pro hospodářství a ekonomiku ČR ale bude určující, jak se bude dařit v nadcházejícím období Německu,“ upřesnil Sklenář.

Klesá produkce ve stavebnictví

Produkce v českém stavebnictví v červnu meziročně klesla, a to o 4,7 procenta po květnovém růstu o půl procenta. Počet zahájených bytů se v červnu meziročně snížil o 31,8 procenta na 2448. Právě stavebnictví silně postihla krize, ale obor má možnost získat finanční podporu z evropských fondů. Podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské pomohly prostředky z evropských fondů zejména v roce 2009.

„Nebýt evropských fondů, byli bychom svědky výrazných poklesů ve stavebnictví už v roce 2009. Letošní rok je pro stavebnictví v pravdě rokem zlomovým, jelikož výrazně klesly zahraniční zakázky, rovněž pak ty státní. Stát totiž musí šetřit. Nicméně právě z evropských fondů bude proudit stále velký objem peněz a stát bude muset evropské projekty podpořit, respektive investovat do stavebnictví,“ uvedla pro Rádio Česko Horská a dodala:

„Stavebnictví bude navíc jako první těžit z investic do infrastruktury. Právě ze zmíněných fondů EU má plynout velké množství peněz na investice do infrastruktury v ČR. I z tohoto důvodu se dá předpokládat růst tohoto odvětví.“

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme