Zelenou naftu pro zemědělce vláda zřejmě zachová, jednat by o tom mohla v dubnu

Vláda zřejmě doporučí zachovat daňové zvýhodnění nafty pro zemědělce na loňské úrovni. V předchozím roce díky němu dostali zpět zhruba 1,3 miliardy korun. Takzvanou zelenou naftu ale stát ke konci roku 2013 zrušil. Obnovení úlevy pro zemědělce si dal za jeden z cílů Sobotkův kabinet. Podobná pravidla fungují i v jiných evropských státech a čeští zemědělci by byli na unijním trhu v nevýhodě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklizní ozimého ječmene začaly žně na jižní Moravě. Na snímku kombajny zemědělského družstva Bulhary

Sklizní ozimého ječmene začaly žně na jižní Moravě. Na snímku kombajny zemědělského družstva Bulhary | Zdroj: ČTK

Vláda Petra Nečase schválila v rámci úsporných opatření zrušení takzvané zelené nafty. Po protestech zemědělců rozhodnutí zmírnila. Ukončení odsunula na rok 2013 a snížila vratku z 60 na 40 %.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o daňovém zvýhodnění nafty pro zemědělce zjišťovala Jana Čermáková

„Vratka spotřební daně je určená k tomu, aby se znovu investovala do obnovy silnic. Jelikož my zemědělci většinu nafty spotřebujeme na poli, tak tento důvod logicky ztrácí smysl. Usilujeme aspoň o to, aby těch 40 % bylo ponecháno zemědělcům,“ vysvětluje ministr zemědělství z KDU-ČSL Marian Jurečka, proč chce současná vláda zelenou naftu ponechat.

S jeho slovy souhlasí i prezident Agrární komory Miroslav Toman. Podle něj většina států Evropské unie takové opatření má a čeští zemědělci by tak byli na unijním trhu v nevýhodě.

„V případě, že by zelená nafta nebyla schválená, tak jenom letos se přijde řádově o jednu miliardu korun. Ročně zemědělci ušetřili na daních řádově okolo 1,3 až 1,5 miliardy korun,“ konstatuje Toman.

Proti zelené naftě je místopředseda TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek, podle kterého to není systémové opatření.

„Zelená nafta zvyšuje náklady státu na administrativu. Je to obrovský prostor k daňovým únikům,“ říká Kalousek.

Až o zelené naftě rozhodne vláda, půjde návrh do sněmovny. Podle ministra zemědělství by se tak mohlo stát v dubnu.

Jana Čermáková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme