Zemědělci sčítají škody po povodni. Podle Agrární komory zhoršuje následky zastavěná půda

Zemědělci začínají sčítat škody po letošní povodni. Podle šéfa Agrární komory Jana Veleby by škody mohly dosáhnout stovek milionů korun, možná až přes miliardu. Voda zaplavila až 80 tisíc hektarů zemědělské půdy. To jsou zhruba dvě procenta zemědělských pozemků v České republice. Jak konkrétně se ztráty promítnou či nepromítnou do cen potravin, zatím není zcela zřejmé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polečnice - Staré Dobrkovice

Polečnice - Staré Dobrkovice | Foto: Věra Studená

„Ztráty zemědělců, které vzniknou na území České republiky, se většinou nepromítnou do cen potravin,“ řekl šéf Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík.

Šéf Agrární komory Jan Veleba si myslí, že se ztráty promítnou například do cen jahod či obecně u zeleniny, u níž zřejmě vzrostou dovozy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Radiožurnálu byl prezident Agrární komory Jan Veleba

Konkrétní škody však Agrární komora teprve sčítá. „Až budeme mít konkrétní informace, pak lze udělat některé konkrétní závěry,“ uvedl Veleba, který ztráty odhaduje na stovky milionů až miliardu korun.

Postiženým zemědělcům je podle Veleby třeba pomoci. Ještě před jednáními se státem se však Agrární komora pokusí nalézt solidární pomoc mezi svými členy.

„Předbíhám události, ale ta pomoc může být ve dvou směrech. První směr je materiální pomoc, to znamená krmiva, steliva, hnojiva a tak dál na zabezpečení výroby těm postiženým. A druhá část pomoci bude finanční sbírka. Takže to uděláme uprostřed Agrární komory a pak budeme jednat s panem ministrem zemědělství,“ podotkl Veleba.

Na schůzce, která je domluvená na úterý, se prý Veleba bude zajímat třeba o avizovanou pomoc z Bruselu.

Ke škodám se chce Agrární komora vyjádřit v pondělí, a to na mimořádné tiskové konferenci. Tam chtějí zemědělci zároveň otevřít i téma, proč povodně přicházejí a proč jsou tak velké.

„Je potřeba se začít vážně bavit o tom, kolik je zastavěné půdy v České republice – beton, jak známo, vodu nenasakuje. Je třeba se bavit o tom, že z krajiny zmizelo od poloviny devadesátých let do této doby 600 tisíc hektarů zelených ploch v nížinách – jetelů, vojtěšek. A toto jsou dva hlavní problémy, proč ty povodně působí takové škody a je třeba to začít nějakým způsobem řešit,“ konstatoval Veleba.

POVODNĚ ONLINE: Labe kulminuje v Ústí a Děčíně

Číst článek

Dušan Valenta, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme