Změna sociálního systému může vést k nárůstu chudých lidí

Budoucí koaliční vláda chystá velké změny v sociálním systému. Budoucí ministr práce a sociálních věcí a místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek chce sociální dávky krátit od ledna, aby na nich stát ušetřil 11 miliard.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sociální dávky. Ilustrační foto.

Sociální dávky. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Drábek chce,aby větší tlak na kontrolu a potírání práce načerno pocítili lidé už do dvou měsíců: „Je to jenom záležitost manažerských postupů, abychom si jasně stanovili metodiky postupu, aby lidé, kteří za to odpovídají na jednotlivých úřadech, skutečně postupovali podle důležitých položek.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O změně systému sociálních dávek mluvili na Rádiu Česko hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík a ekonomický expert ČSSD Jan Mládek.

„Aby pokud možno co nejméně času trávili administrativními činnostmi a abychom co nejvíce zjednodušili administrativní činnosti. Na druhé straně, abychom dokázali to, co je v jiných zemích běžné, aby bylo co nejvíce kontrol v terénu a na místě kontrol skutečného stavu,“ vysvětlil budoucí ministr práce a sociálních věcí.

Podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka mohou chystané plošné škrty všech sociálních dávek vést k nárůstu lidí, kteří budou žít pod hranicí chudoby: „Máme podíl osob pod oficiální hranicí chudoby, což je 60 procent průměrného příjmu, zhruba 10 procent populace. Máme velkou zvláštnost, že typicky jsou to u nás rodiny s malými dětmi. Zatímco ve vyspělých zemích na západě většinou gró chudobou postižené populace tvoří staří lidé, u nás je jich díky rovnostářskému penzijnímu systému velmi málo.“

„Pokud reformy půjdou tím směrem, jak o nich jednotlivě hovoří jednotliví kandidáti na ministerské posty, tak během čtyřech let budeme u 20 procent chudých,“ vysvětlil Mertlík.

Ekonomický expert ČSSD Jan Mládek zase nesouhlasí se zrušením porodného pro druhé dítě. Podle něj by bylo lepší, kdyby se porodné vyplácelo pouze pro druhé a třetí děti a podporovala se tak populační politika.

Lenka Rafaelová, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme