Zvýšení cen orné půdy pomůže dostat sluneční panely z polí

Ministerstvo životního prostředí uvažuje o zdražení výňatku orné půdy z půdního fondu. Chce tím zabránit dalším stavbám fotovoltaických elektráren na zemědělské půdě. Ministr životního prostředí Pavel Drobil se navíc netají tím, že pro něj fotovoltaická elektrárna není prioritou. Už dříve řekl, že plánuje omezit nebo zcela zrušit dotace do tohoto oboru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotovoltaické panely (Serpa, Portugalsko)

Fotovoltaické panely (Serpa, Portugalsko) | Foto: European Commission Audiovisual service

Zdražení vynětí orné půdy z půdního fondu přitom většina odborníků schvaluje. Krok ministerstva pozitivně hodnotí i analytik České spořitelny Petr Bártek: „V současné době je cena za vynětí velmi nízká. Mělo by to podpořit racionálnější využívání orné půdy.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na poli sluneční energie hovořili na Rádiu Česko analytik České spořitelny Petr Bártek a generální sekretář České fotovoltaické průmyslové asociace Zuzana Musilová.

S tím souhlasí i generální sekretář České fotovoltaické průmyslové asociace Zuzana Musilová. „My si myslíme, že to je rozhodně krok správným směrem. Vítáme každou regulaci, která podpoří umisťování solárních elektráren žádoucím způsobem, a to zejména na střechách,“ vysvětluje Musilová.

Podle ní ale regulace nesmí směřovat ke zvyšování ceny samotné sluneční energie: „Pokud bude podpora nastavena tak, aby motivovala investory především k podpoře investicí do střešních projektů, pak dopad do cen nebude tak zásadní.“ Podporu solárních panelů, které jsou instalované na střechy domů, přitom zvažuje i ministerstvo životního prostředí.

Bártek ale upozorňuje na to, že samotné zdražení vynětí orné půdy z půdního fondu nebude mít kýžený regulační dopad. „Věci, které budou skutečně regulovat solární byznys, jsou výkupní ceny energie ze solárních zdrojů a také diskutovaný strop na celkově instalovanou kapacitu,“ vysvětluje analytik České spořitelny.

Lenka Rafaelová, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme