Členské země by měly mladým lidem garantovat práci, doporučil Brusel

Země Evropské unie včetně Česka by měly mladým lidem zajistit práci nebo další vzdělávání. Lidé do 25 let věku by měli do 4 měsíců od skončení školy nebo ztráty zaměstnání dostat práci nebo rekvalifikační kurs. Toto doporučení dnes přijala Evropská komise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studenti – ilustrační foto

Studenti – ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Evropská komise chce svými návrhy reagovat na obrovskou nezaměstnanost mezi lidmi do pětadvaceti let, která je teď v Evropské unii. Ve Španělsku nebo v Řecku nemá práci více než polovina lidí v této věkové kategorii.

Ale třeba i na sousedním Slovensku je to skoro třetina, v Česku je v této kategorii bez práce necelých 20 procent. „Na mladé dopadá současná krize vůbec nejvíc“, říká eurokomisař pro sociální věci Lászlo Andor.

Přehrát

00:00 / 00:00

K tématu více zjišťoval bruselský zpravodaj ČRo Ondřej Houska

Evropské země by podle Komise na podporu mladých mohly čerpat peníze mimo jiné z evropských fondů. Podle Bruselu by bylo lepší tyto prostředky vynaložit na financování rekvalifikačních kursů, kursů jazyka a dalšího vzdělávání.

Evropská komise dlouhodobě vyzývá k liberalizaci trhu práce, protože - a na tom se shodne drtivá většina ekonomů - pro snížení zaměstnanosti mladých by bylo záhodno, aby se zlehčilo jednak propouštění zaměstnanců a jednak například snížilo vysoké odstupné.

Dnešní návrhy jsou pouhými doporučeními, takže se jimi členské země nemusí řídit. Nedá se proto čekat, že by je všechny státy vyslyšely. V některých zemích sice takové pravidlo už platí, například v Rakousku, obecně ale členské země nerady přijímají kroky, kde je jasně stanovená lhůta. Už kvůli obavám, že by ji samy nedokázaly dodržet.

Ondřej Houska, Veronika Sedláčková, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme