Díky zásahu ECB polevila dluhová krize v Itálii

Síla dluhové krize v Itálii se výrazně zmírnila. Řím dnes na trzích prodal klíčové 10leté dluhopisy s výnosem, který jen těsně přesáhl 6 procent. Jde tak o nejúspěšnější italskou aukci od loňského října. Ještě před měsícem musela Itálie za své 10leté dluhopisy investorům zaplatit skoro o procento víc. Za výrazným poklesem úroků je podle analytiků zásah Evropské centrální banky (ECB).

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Via della Conciliazione vede do Vatikánu

Via della Conciliazione vede do Vatikánu | Foto: Jan Rosenauer

Centrální banka běžným bankám levně půjčila neomezený objem peněz s tříletou splatností. Řada bank za tyto prostředky začala nakupovat státní dluhopisy svých zemí. Jejich výnosy proto klesly.

Podle odborníků ale může jít jen o dočasné uklidnění. Navíc se tím jen posiluje potenciálně velmi nebezpečná vazba mezi bankami a jejich státy.

Špatné obchody bank už stáhly na pokraj bankrotu Irsko. Katastrofální situace řeckého rozpočtu zase velmi poškozuje řecké banky.

Navíc i samotný pokles výnosů u italských dluhopisů je jen relativně úspěšný. Řím si může dovolit platit 6procentní úrok tak jako dnes. Pro italskou státní pokladnu to ale znamená vysoké dodatečné náklady.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme