ECB chce prý odejít z Trojky. Skupinu kritizuje Řecko i další země eurozóny

Evropská centrální banka prý chce opustit takzvanou Trojku, což je skupina, která dohlíží na plnění podmínek pomoci oslabeným zemím eurozóny. Napsal to německý deník Handelsblatt. Působení Trojky tvrdě kritizuje nová řecká vláda i řada politiků v dalších zemích se společnou měnou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská centrální banka (ECB) začne podporovat slábnoucí ekonomiku eurozóny oznámil její předseda Mario Draghi (archivní foto)

Evropská centrální banka (ECB) začne podporovat slábnoucí ekonomiku eurozóny oznámil její předseda Mario Draghi (archivní foto) | Zdroj: Reuters

V Trojce je vedle Evropské centrální banky ještě Evropská komise a Mezinárodní měnový fond.

Zástupci těchto organizací jezdí každé tři měsíce do dané země a kontrolují, jak plní podmínky mezinárodních půjček, tedy jestli zavádí dostatečná úsporná opatření.

Řecko navrhuje, že bude dluhy splácet v závislosti na stavu ekonomiky

Číst článek

Podle kritiků nemá Trojka dostatečnou demokratickou legitimitu. Evropská centrální banka by z Trojky zřejmě musela odejít tak jako tak, protože o tom nejspíš už brzy rozhodne nejvyšší evropský soud.

Ondřej Houska, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme