EU bude mít permanentní finanční záchranný mechanismus

Evropská unie potřebuje mít stálý mechanismus pro záchranu zemí s finančními problémy. Jeho základní rysy schválili na mimořádné schůzce v Bruselu ministři financí sedmadvacítky. Šlo hlavně o to, jakou část rizika za případný bankrot celých států ponesou soukromí investoři.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Emanuel Macoun

Problémy jednoho členského státu mohou vyvolat nestabilitu ostatních, proto musí mít eurozóna podle jejího předsedy Jeana-Claudea Junckera stálý záchranný mechanismus.

Francouzsko.německý návrh, který se stal jeho základem, počítá s tím, že bankrotem jednotlivého státu by měli utrpět i soukromí investoři. Peníze půjčené takovému státu, který by se v budoucnu choval jako Řecko, by tak ztratili nejen státní pokladny ostatních členů eurozóny, ale i banky nebo fondy. Tedy ti, kdo by drželi dluhopisy takového státního zkrachovance.

Velcí investoři by se ale mohli s bankrotujícím státem dohodnout, jak se jejich pohledávky částečně uspokojí. Tento systém má ale platit až od roku 2014.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme