EU odmítá hrozbu obchodní války kvůli emisním povolenkám pro letadla

Čínské aerolinie odmítají platit za emisní povolenky v Evropě. Evropskou komisi ale toto oznámení z míry nevyvedlo. Ustoupit od vymáhání povolenek nehodlá a upozornila, že podřídit se unijním předpisům vyjde levněji, než se vystavit riziku pokut.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo společnosti Quantas

Letadlo společnosti Quantas | Zdroj: Reuters

Evropská komise odmítla čínské varování před obchodní válkou v letecké dopravě. Platnost předpisů o emisních povolenkách i pro letecké společnosti potvrdil loni v prosinci Soudní dvůr Evropské unie.

Mluvčí komisařky pro otázky klimatických změn Isaac Valero-Ladron připomněl, že letecké společnosti mohou dostat výjimku z povinnosti kupovat si část emisních povolenek.

Čína nebude kupovat emisní povolenky, bojkotuje Unii

Číst článek

Jejich stát ale musí zavádět podobná opatření ke snížení emisí CO2 jako Evropa. Nemusí to být přímo systém emisních povolenek, ale způsob, který bude danému státu vyhovovat.

Komise doufá, že se letecké společnosti nakonec rozhodnou dodržovat unijní pravidla. „Pokuty za neplnění právní předpisů vyjdou dráž, než se evropském právu podřídit,“ uvedl mluvčí.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme