EU oznámí, jak proběhnou zátěžové testy evropských bank

Zda budou zátěžové testy evropských bank letos přísnější než loni, dnes zodpoví Unijní regulační úřad. Zveřejní scénáře, jak bude testování probíhat. Testy mají ukázat, jestli bankovní domy odolají případné další finanční krizi. Podle některých analytiků budou letošní stress testy ještě měkčí než ty loňské, přestože Evropská Unie slibovala opak.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka. Ilustrační foto

Česká národní banka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Už loni přitom testy vyvolaly značnou kritiku kvůli velmi mírně nastaveným parametrům, kterými většina bank bez problémů prošla. Volají proto po výrazném zpřísnění zkoušek, které mají ukázat na finanční zdraví bank.

Bývalý viceguvernér České národní banky Luďek Niedermayer se ale domnívá, že to samo o sobě nic nevyřeší.

„Investovat obrovské prostředky na straně regulátora, ale i na straně bank do nekonečného zpřísňování a zpřesňování stress testů nedává úplně smysl. Je to nástroj do mozaiky supervize a regulace finančního trhu, nic víc, nic míň,“ myslí si viceguvernér.

Podle něj důležitější cestou je spíše vyšší tlak na odbornou způsobilost bankéřů a na transparenci bankovního podnikání.

Tomáš Medek, mz Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme