EU vyzvala zbytek světa k finanční podpoře MMF

Evropská sedmadvacítka se obrátila na ostatní země s výzvou k dalším příspěvkům do Mezinárodního měnového fondu. Jeho posílení mu má dát další prostředky k pomoci eurozóně překonat krizi. Podle prohlášení vydaného po telekonferenci ministrů projevily ochotu podílet se na posílení Mezinárodního měnového fondu i země mimo eurozónu Dánsko, Polsko, Švédsko a Česká republika. To ale ministr Miroslav Kalousek označil za velmi nepřesné. Zatím je tak jasné, že do fondu přispějí jen státy eurozóny částkou 150 miliarda eur.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro, ilustrační foto

Euro, ilustrační foto | Foto: Eva Odstrčilová

Evropská unie by přivítala, kdyby země skupiny G20 a další finančně silní členové Mezinárodního měnového fondu přispěli ke snaze zajistit globální stabilitu navýšením zdrojů fondu, říká se v prohlášení rozeslaném médiím po telekonferenci ministrů financí sedmadvacítky.

Výzva směřuje například Brazílii, Číně, Mexiku, Rusku nebo Jižní Koreji.

13 členů eurozóny poskytne měnovému fondu půjčky v celkové hodnotě 150 miliard eur. Akce se nemá účastnit nejmladší člen eurozóny Estonsko a tři země, které už čerpají pomoc z eurozonní záchranné sítě. Nejvíce, 41 miliardami eur, se má podílet Německo. Slováci mají přispět miliardou a půl.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme