Eurozóna má problémy. Euro bude dál klesat, říká expert

Euro znovu oslabuje a vedle Řecka za to mohou také irské a portugalské problémy. Neklid rozvířila zpráva z deníku Wall Street Journal, že nedávné testy evropských bank byly v podstatě zmanipulované. Finanční ústavy záměrně neuvedly celkový objem dluhopisů z rizikových zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Zkreslení údajů, kterých se evropské banky dopustily při nedávných zátěžových testech, je poměrně vážné.

„Protože kritéria pro zátěžové testy byla nastavena velice mírně a jejich hlavním přínosem se nakonec stalo to, že se investoři a analytici dozvěděli dodatečné informace o tom, kolik skutečně těch rizikových dluhopisů ta která banka drží. Ukazuje se, že ani těmto informacím se nedá věřit, takže fakticky důvěryhodnost celého projektu zátěžových testů je silně podkopána,“ shrnul problém hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš

I když v zápětí dodal, že to rozhodně neznamená, že by evropské banky nebyly v dobré kondici:

„Když se podíváme na průměrné ukazatele, tak evropské banky jsou v tuto chvíli solidně vybaveny kapitálem. A celková expozice vůči rizikovým aktivům, především dluhopisům z rizikových zemí, je relativně nízká. Problém je, že pod pěknou slupkou průměru se občas skrývá nějaké shnilé ovoce. To měly zátěžové testy odhalit, ale zřejmě se to příliš nepovedlo.“

S největšími problémy se vedle Řecka aktuálně potýká také Portugalsko a Irsko.

„Portugalsko a Irsko jsou pod největším tlakem. Prémie na jejich dluh jsou na historických maximech. V Portugalsku je to kvůli neschopnosti jakýmkoliv způsobem zlepšovat hospodaření veřejných financí. V Irsku se sice daří kasu držet relativně na uzdě. Na druhou stranu stále má poměrně velké problémy irský bankovní sektor, což vyvolává také určitou nervozitu,“ analyzoval situaci Bureš.

Bureš: Eurozóna se bude muset vyrovnat s bankrotem Řecka

Řecká ekonomika se zase podle tamního statistického úřadu propadala víc, než se čekalo, konkrétně o 3,7 procent. Navíc Národní banka Řecka potřebuje naléhavě skoro tři miliardy eur a tato zpráva snížila cenu akcií banky na burze v Athénách o víc než 10 procent.

„Ekonomika na tom není dobře, protože se musí šetřit. Řecké hospodářství narazilo na určitou zeď, kdy zkrátka už nešlo utrácet ze státní kasy tak jako dříve a pod nucenou správou MMF byla země nucena přijmout restriktivní opatření. Řecká vláda ale v úsporných opatřeních postupuje rychleji než se očekávalo a z tohoto pohledu je to lehce pozitivní zpráva,“ uvedl hlavní ekonom Poštovní banky.

V důsledku ekonomických problémů tak společná evropská měna oslabuje a často se také diskutuje o budoucnosti eurozóny a o tom, zda dokáže překonat současné problémy.

„V nejbližší době bude euro dál oslabovat. Nervozita na globálních trzích, která na jedné straně souvisí s eurozónou, na druhé straně je ale dílem toho, že zpomalují klíčové ekonomiky ve světě, především pak USA, přitahuje pozornost spíše k bezpečnějším přístavům, ke kterým se řadí americký dolar, japonský jen a švýcarský frank,“ vysvětli pád eura Bureš.

Eurozóna podle něj šanci na překonání problémů má, ale nebude to vůbec jednoduché:

„Eurozónu čeká celá řada problémů. Je třeba přitlačit především na Španělsko a Portugalsko, aby daly rychle své veřejné finance do pořádku. Za tři roky bude podle mě nutné se určitým způsobem vypořádat s bankrotem Řecka, protože nevěřím, že do roku 2013 bude schopno splácet dluh, který tou dobou dosáhne 150 procent HDP.“

Veronika Sedláčková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme