Evropská centrální banka prudce zhoršila odhad vývoje ekonomiky v eurozóně

Evropská centrální banka očekává, že v příštím roce se bude vývoj hrubého domácího produktu v eurozóně pohybovat v rozmezí minus 0,9 až plus 0,3 procenta. Ještě v září přitom banka předpokládala, že růst HDP bude příští rok v pásmu minus 0,4 až plus 1,4 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budoucnost eura je nejistá

Budoucnost eura je nejistá | Foto: Michael Probst | Zdroj: ČTK

Proti původním odhadům bude mírně horší i letošní rok. Prezident ECB Mario Draghi očekává hospodářské oživení až ve druhé polovině příštího roku.

„Snížení o jeden procentní bod už je poměrně významné, už je to nad úrovní statistické chyby, takže k tomu určitě vedl nějaký důvod,“ říká Petr Zahradník z Národní ekonomické rady vlády. Upozorňuje, že na začátku listopadu zveřejnila Evropská komise svou, taktéž velmi sledovanou, prognózu. I ta je horší, než byla předpověď z jara.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zhoršení odhadu vývoje ekonomiky v eurozóně mluvil Petr Zahradník z Národní ekonomické rady vlády

Optimističtější interval Evropské centrální banky se rovná odhadu Evropské komise. Podle Zahradníka je to především kvůli fiskální konsolidaci a to v zemích s ekonomickým růstem, tak i problémových států.

Minulý týden například eurozóna výrazně zmírnila podmínky pro redukci dluhů Řecka a došlo ke schválení tranše. To bude spojeno i s horší ekonomickou výkonností.

„Zavádění opatření související s fiskální konsolidací krátkodobě hospodářský růst zbrzdí, ať už jsou to daňová opatření či nejrůznější úspory. Těch budeme svědky i příští rok, toto je ten hlavní důvod,“ míní ekonom.

„Všechny sousední země – ať už v eurozóně jsou, nebo nejsou – mají předikován poměrně slušný růst. Na rozdíl od České republiky. Vyvažují fiskální konsolidaci i určitými prorůstovými opatřeními. Mám pocit, že pokud i ostatní země se k prorůstovým opatřením přidají, tak oživení – zřejmě až ve druhé polovině roku 2013 a v roce následujícím – je realistické,“ míní Petr Zahradník.

Jan Richter, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme