Evropská centrální banka zřejmě zvýší úrokovou sazbu

Situace ohrožených zemí eurozóny jako je Řecko, Irsko nebo Portugalsko se může po dnešku ještě zhoršit. Evropská centrální banka totiž s velkou pravděpodobností zvýší úrokové sazby pro státy platící eurem. Podle analytiků to může ohrozit hospodářské zotavení zemí, které mají vysoké dluhy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

Evropská centrální banka se bojí rostoucí inflace, která v zemích eurozóny přesahuje 2 a půl procenta. Banka chce přitom zvyšování cen udržet těsně pod dvěma procenty.

Šéf banky Jean-Claude Trichet jasně naznačil, že základní úrokovou sazbu zvýší o čtvrtinu procentního bodu. Úroky by se tak v eurozóně zvedly na 1,25 procenta. To ale pravděpodobně ztíží přístup bank a firem k úvěrům.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dopadech předpokládaného zvýšení úrokových sazeb v eurozóně mluvil na Rádiu Česko vedoucí Ústavu financí na brněnské Mendelově univerzitě Lubor Lacina

Pro Řeky, Iry, Portugalce nebo Španěly to může znamenat zpomalení oživování jejich ekonomiky. Jenže v eurozóně jsou i země jako je Německo, které rychle rostou a potřebovaly by naopak ještě vyšší úrokovou sazbu.

Podle vedoucího Ústavu financí na brněnské Mendelově univerzitě Lubora Laciny je největším problémem zvýšení sazeb dopad na zhodnocení kursu eura vůči dolaru.

„Země jako Řecko, Irsko, Portugalsko nebo Španělsko by potřebovaly spíše znehodnocování eura vůči dolaru, aby se podpořila jejich exportní konkurenceschopnost,“ vysvětlil Lacina.

Česká národní banka, která dlouhodobě tvrdí, že naše monetární politika je autonomní, na očekávané zvýšení sazeb podle Laciny přímo reagovat nebude.

„Propojenost přes kapitálové toky ale může vést k tomu, že v případě dalšího zvyšování úrokové sazby může dojít k odlivu kapitálu z České republiky právě do států eurozóny,“ upozornil Lacina.

Igor Maňour, Roman Chlupatý, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme