Evropské i americké akcie oslabují kvůli napětí kolem Itálie

Globální akciové trhy padají. Hlavní americké indexy zavíraly v noci se ztrátami na úrovni 3 procent, asijské po ránu odepisovaly až 4,5 procenta. Investoři tak reagují na narůstající problémy Itálie. Výnosy u jejích státních dluhopisů se včera dostaly nad 7 procent. Řecko, Irsko a Portugalsko přitom musely požádat svět o pomoc poté, co se dostaly nad tuto hranici. Investoři se obávají, že Itálii čeká to samé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Makléř v Lisabonu sleduje vývoj portugalských dluhopisů

Makléř v Lisabonu sleduje vývoj portugalských dluhopisů | Zdroj: ČTK

Itálie si na dnešek naplánovala prodej pokladničních poukázek za 5 miliard euro. Jak na Rádiu Česko v této souvislosti uvedl ekonom ING Commercial Banking Vojtěch Benda, trh o ně bude mít zájem a je pravděpodobné, že Itálie velkou část prodá, ale cena, kterou za to Itálie zaplatí, bude podle něj vysoká.

„Viděli jsme v posledních dnech, hlavně včera, kdy na cenné papíry s dlouhodobou splatností vyskočila úroková sazba přes 7 procent a na krátkém konci paradoxně je ještě vyšší, protože čím kratší konec, tím větší riziko, že by Itálie nemusela být schopná toto splatit,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci kolem Itálie jsme na Rádiu Česko mluvili s ekonomem ING Commercial Banking Vojtěchem Bendou.

Připomněl, že přestože Evropská centrální banka nakupuje italské cenné papíry, množství není ale stále dostatečné k tomu, aby výrazně ovlivnilo trh. „Spíš to vypadá tak, že umožňuje trhu zbavovat se cenných papírů. To znamená, že investoři spíš využívají možnosti zbavit se jich za trochu lepší ceny a předávají je do portfolia ECB,“ uvedl.

Dodal, že k tomu aby se snížila úroková sazba, musí se zvýšit důvěra v italskou ekonomiku, ve schopnost italské vlády splácet. Tomu podle ekonoma nepomůže velký odkup dluhopisů do portfolia ECB, zásadně tomu podle něj nepomůže ani balík úsporných opatření, který se snaží urychleně schválit italský senát.

„Samozřejmě je to první krok. Ale jsou to věci, které budou vidět až v řádu let. Nepovede to k tomu, že italské veřejné finance, které kumulovaly problémy 30 či 40 let příští rok ukážou snížení dluhu na 40 procent HDP nebo 1 procentní deficit.
Ten dluh poroste dál. Deficity budou relativně vysoké a stabilizace veřejných rozpočtů je vždycky běh na dlouhou trať,“ přiblížil.

Podle ekonoma vypadá velmi pravděpodobně, že Itálie bude nakonec muset požádat svět o pomoc. „Prostředky na záchranu Itálie eurozóna nemá, italský dluh je obrovský v porovnání s tím, co se řešilo s Řeckem,“ dodal.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme