Irsko musí škrtat, pokud chce získat finanční pomoc

Irsko už přiznalo, že bude potřebovat mezinárodní pomoc. Jakou podobu bude mít se ale bude teprve řešit. Jednou z podmínek pravděpodobně je vládní plán na ušetření 15 miliard eur v následujících čtyř letech. Až po jeho zveřejnění za týden chtějí Evropská unie a Mezinárodní měnový fond mluvit o konkrétní pomoci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Marián Vojtek

Irsko trvá na tom, že záchranu potřebují pouze jeho banky. Ty se drží nad vodou jen díky vládním dotacím a pomoci evropské centrální banky. Celkem už záchranné balíčky dosáhly 130 miliard eur. V Bruselu se uvažuje o další pomoci ve výši 45 až 90 miliard eur podle toho zda bude určená jen bankám nebo i pro státní rozpočet.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropské daňové politice se na pražské Vysoké škole ekonomické věnuje Ilona Švihlíková

Dublin ale možná bude muset přistoupit na další podmínky než dostane finanční injekci. Jednou z nich by mohlo být zvýšení korporátní daně, která v Irsku činí 12,5 procenta. Tomu se tamní vláda brání, protože se obává, že by pak přišla o hnací motor své ekonomiky. Nízká korporátní daň vadí hlavně Francii a Německu. Obě země navíc hrozí, že neposkytnou Irsku pomoc, pokud daně pro firmy nezvýší.

„Země jako Německo nebo Francie dlouhodobě argumentují tím, že tak nízké daně jako v Irsku de facto vytvářejí daňový dumping a že poškozují právě státy jako Němekoc a Francie, které přece jen potřebují vyšší zdroje při provozování sociálního státu,“ vysvětlila postoj obou zemí Ilona Švihlíková z VŠE.

Experti: Unie řeší pouze následky krize, ne příčiny

Na rozdíl od Řecka, které po finanční injekci hlasitě volalo, museli Irsko ostatní země eurozóny k přijetí záchranného balíčku doslova dotlačit. Portugalsko i Španělsko doufají, že se tak podaří zabránit šíření finančních problémů do dalších zemí.

Finanční trhy skutečně zareagovali příznivě na zprávy o pomoci irským bankám a euro posílilo, ale ekonomové na konferenci ve Frankfurtu pochybují, že se v Irsku podaří vyhrát válku proti vleklé krizi eurozóny. Problémy dalších zemí se podle nich maximálně oddálí.

Podle expertů se Unie stále potýká s následky krize, ne ale s jejími příčinami. Dokud země platící eurem radikálně nezmění přístup ke společné měně, tak půjdou jen z krize do krize, ozývá se z Frankfurtu.

Ondřej Bouda, Lenka Rafaelová, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme