Irsko patrně požádá MMF a EU o půjčku

Irsko zřejmě oficiálně požádá o ekonomickou pomoc. Tamní ministr financí Brian Lenihan potvrdil, že jeho země bude potřebovat půjčku ze záchranného fondu Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krize zasáhla Dublin

Krize zasáhla Dublin | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Irové musí do čtyř let zkrotit astronomický deficit 32 procent HDP, což s největší pravděpodobností nezvládnou sami.

„Navrhnu svým kolegům, že bychom měli oficiálně zažádat o program pomoci,“ uvedl Lenihan před jednáním irské vlády o posledních úpravách plánu úspor.

Nebude se ale jednat o závratných 120 miliard eur, jak dnes psal list The Sunday Times, půjčka by se podle Lenihana měla vyšplhat maximálně k 80 miliardám eur.

Za špatným stavem veřejných financí je hlavně snaha vlády pomoci bankovnímu sektoru. Banky ale dále čelí odlivu peněz, podle posledních údajů se v nich objem vkladů snížil o deset až 17 procent.

Aby vláda stabilizovala veřejné finance, musí v rozpočtu najít zhruba 15 miliard eur. Očekávají se proto drastické výdajové škrty a počítá se i se zvyšováním daní.

Nízkou podnikatelskou daň Irsko zvedat nebude

Lenihan nicméně uvítal, že podmínkou půjčky nebude zvýšení podnikatelské daně, která je v současnosti hluboko pod unijním průměrem na 12 a půl procentech.

„Myslím, že je důležité, z politického hlediska, že se nám podařilo zabezpečit zájem státu a daňových poplatníků ve všech etapách tohoto procesu. Velmi vítám krok prezidenta Sarkozyho, který uvedl, že nebude vyvíjen žádný tlak na zvýšení naší podnikatelské daně v jednáních ohledně finanční pomoci. A také vítám podobné vyjádření Angely Merkelové. Stejný názor má Evropská komise, Velká Británie a Mezinárodního měnový fond. Takže tento problém je už mimo program jednání,“ uvedlirský ministr financí.

Lukáš Vincourek, Silvie Třeslínová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme