Irsko pomoc možná nedostane. Potřebuje ji samotné euro

Ministři financí Evropské unie budou jednat o pomoci zadluženému Irsku. Po včerejším jednání zemí Eurozóny se vyjasnilo, že se již nejedná až tak o problém Irska, ale o problém eura jako společné měny, irskými potížemi vyvolávaný. Hovory o pomoci se tedy stále více obracejí na samotné euro. Přímo v Dublinu sleduje situaci zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Marek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nábřeží řeky Liffey v Dublinu

Nábřeží řeky Liffey v Dublinu | Foto: Fotobanka stock.xchng, Timi Az En Vaok

Podle irského ministra pro evropské záležitosti Dicka Roche jeho země pomoc nepotřebuje. Situace se však změnila a je možné, že Irsku už nikdo pomoc ani nabízet nebude.

„Irové jsou velmi hrdý národ a už dva roky se snaží uplatňovat úsporná opatření, která jsou mnohdy tvrdě pociťována občany. Nicméně dnes se problémy irských bank začínají přelévat do jiných zemí – do Portugalska, možná do Španělska, takže teď už nejde o to, co zvládnou Irové, ale co zvládne euro,“ informuje Český rozhlas český velvyslanec v Irsku Tomáš Kafka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český velvyslanec v Irsku Tomáš Kafka popisuje v Ranním interview nové poznatky o finanční krizi v Irsku i její příčiny

Do Dublinu míří tým odborníků z Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu, aby prověřili skutečný stav irských bank. Ty dluží například jen německým bankovním domům 138 miliard eur.

Důvodů, proč mají irské banky problémy, je více. Po přijetí eura si začali Irové překotně brát půjčky, které nebyly kryté vlastním kapitálem.

„Nejviditelnější příčinou byl velký rozmach stavebnictví, trhu s nemovitostmi, který se přehřál během deseti let do té míry, že se stal pro vlastní zemi nebezpečný. Jakmile se začal hroutit trh s hypotékami v USA, nákaza se poměrně rychle přenesla do Irska. Místní banky měly v zástavě příliš mnoho nemovitostí, které se ukázaly jako bezcenné,“ pokračuje Kafka.

Irská vláda převzala loni v září ze dne na den garanci nad všemi bankami a jejich pohledávkami a bankovní dluhy se tak staly státním dluhem.

Lubica Bergmanová, Jaromír Marek, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme