Ministři financí EU odsouhlasili vznik celounijních dohledových orgánů

Od ledna budou na zdraví evropských bank, pojišťoven a penzijních fondů dohlížet nové unijní agentury. Má se tak předejít finančním krizím, podobným té, která předloni odstartovala hospodářskou recesi. Shodli se na tom ministři financí evropské sedmadvacítky na schůzce v Bruselu. Česko mělo sice výhrady, ale nakonec ustoupilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie (Ilustrační foto).

Evropská unie (Ilustrační foto). | Foto: Tiskový servis Evropské komise

Od ledna tak vzniknou tři celounijní dohledové orgány pro banky, pojišťovny a penzijní fondy a také pro finanční trhy. „To znamená pro burzy – mají mít sídla v Paříži, Londýně a Frankfurtu nad Mohanem, kde také sídlí Evropská centrální banka,“ přiblížil na Rádiu Česko
bruselský zpravodaj Pavel Novák.

Nadnárodní dohledové orgány mají mít právo zasahovat do chodu finančních institucí v jednotlivých členských státech EU. Budou postaveny na úroveň národních regulátorů (v našem případě je to Česká národní banka) nebo jim budou dokonce i nadřazeny. Státy se budou moci proti jejich rozhodnutí odvolat, pokud by zásah znamenal ohrožení státního rozpočtu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Od ledna budou na zdraví evropských bank, pojišťoven a penzijních fondů dohlížet nové unijní agentury. Více Pavel Novák.

Proti systému nadnárodního dohledu měly výhrady Velká Británie a také Česká republika. Londýn ale včera svoji námitku stáhl a Praha zůstala samotná.

Jak zpravodaj vysvětlil, Česko vidělo a vidí rozpor v pravomoci panevropských orgánů zasahovat do chodu finančních ústavů v členských zemích, a přitom se v systému neřeší, kdo by měl nést případnou odpovědnost za to, kdyby se rozhodnutím způsobila nějaká škoda.

Česko představilo své výhrady, ale nakonec s vytvořením celounijního dohledu souhlasilo. „Tady rozhoduje kvalifikovaná většina, nikoli jednomyslnost. Výsledek byl předem dán. Přednost dostala vyjednávací pozice ČR, než udržet ztracenou vartu v prohraném zápase,“ vysvětlil ministr financí Miroslav Kalousek.

Bankovní daň

Ministři také dnes jednali o možnosti zavedení bankovní daně, kterou by si vlastně banky střádaly na pokrytí svých případných problémů v budoucnu. Jak ale upozornil zpravodaj, dnes se odehrála jen první diskuse k nástroji, který by banky zatížil nějakými odvody do společného systému, ze kterého by se banky nezachraňovaly, ale platilo by se jejich řízené bankrotování.

„ČR už v červnu na evropské radě vyslovila nesouhlas s tímto systémem a vymínila si pro sebe výjimku, že tuto bankovní daň nebude nucena zavést, pokud ji ostatní státy schválí. Obávali jsme se toho, že by potom banky promítly tento odvod do svých konečných cen, které by dopadly na střadatele,“ vysvětlil zpravodaj.

Připomněl, že i vláda premiéra nečase trvá na stanovisku úřednického kabinetu premiéra Fischera. „Ale může se stát, žer nás zbytek Unie přehlasuje. Pokud se bude o této bankovní dani rozhodovat ne jako o dani, ale jako o harmonizaci vnitřního trhu,“ řekl.

Pavel Novák, Ondřej Černý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme