Na nátlak maďarské vlády opustilo soukromé penzijní fondy 97 procent střadatelů

Třem miliónům Maďarů, kteří si soukromě spořili na důchod, skončila doba rozhodování o budoucnosti jejich peněz. Do konce ledna se museli vyjádřit, jestli své úspory nechají v soukromých penzijních fondech, nebo je převedou do státního systému. Maďarská vláda nedávno výhodnost soukromého důchodového spoření zásadním způsobem omezila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V létě je na Lisztově náměstí v centru Budapešti plno. Je to oblíbené místo setkávání a zábavy především mladých lidí a umělců

V létě je na Lisztově náměstí v centru Budapešti plno. Je to oblíbené místo setkávání a zábavy především mladých lidí a umělců | Foto: Gregor Martin Papucsek

Jak ve Stalo se dnes uvedl spolupracovník ČRo v Budapešti Gregor Martin Papucsek, podle posledních zpráv vůli zůstat v některém ze soukromých penzijních fondů deklarovali asi 102 tisíce lidí.

„Jsou to zhruba 3 procenta z celkového třímilionového počtu. Ještě se mohou rozhodnout ti, kteří jsou nyní nemocní nebo jsou v zahraničí. Ale to je spíš jen výjimka a konečné číslo to nezmění,“ přiblížil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Maďaři rozhodovali o budoucnosti svých úspor v soukromých penzijních fondech. Podrobnosti od budapešťského spolupracovníka ČRo Gregora Martina Papucseka ve Stalo se dnes.

Upřesnil, že celková suma peněz, která byla v soukromých fondech uspořena jsou 3 biliony forintů, což je zhruba 300 miliard korun. Připomněl také, že lidé spořili v soukromých fondech od roku 1998, kdy v Maďarsku vznikl druhý důchodový pilíř, tedy povinné penzijní fondy.

„Tam se odvádělo jisté procento ze mzdy. Peníze šly na individuální účty a ve většině případů přinášely i zisk. Tyto peníze se však rozhodla vláda získat na záplatování díry v důchodové pokladně i ve státním rozpočtu,“ uvedl Papucsek.

Mnozí lidé však podle něj považují nový systém za nespravedlivý a zejména diskriminační. „U ústavního soudu je proto kvůli tomu řada podaní a podnětů. Jenže ústavní soud nijak nespěchá. Možná tady ale budou ještě jistá překvapení,“ dodal Papucsek.

Gregor Martin Papucsek, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme