Německá kancléřka Merkelová odmítá změny v Paktu o rozpočtové disciplíně

Nového francouzského prezidenta Francoise Hollanda zřejmě čekají ostré střety s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Hollande by chtěl znovu otevřít Pakt o rozpočtové disciplíně, Merkelová však jakékoli změny fiskální dohody odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kancléřka Angela Merkelová obhajovala plán na záchranu eura před poslanci Spolkového sněmu

Kancléřka Angela Merkelová obhajovala plán na záchranu eura před poslanci Spolkového sněmu | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Hollande v předvolební kampani kritizoval prosazování úsporných opatření, která v unii zavedla Merkelová ve spolupráci s Nicholasem Sarkozym. Dal rovněž najevo, že hodlá podpořit obnovu ekonomického růstu novými vládními výdaji.

„Françoise Hollanda v Německu přivítám s otevřenou náručí a povedeme intenzivní rozhovory. Nemyslím si ale, že bychom v Evropě po každých volbách měli všechno, co bylo předtím uzavřeno, znovu dávat k dispozici. To bychom nemohli v Evropě dál pracovat,“ uvedla Merkelová dnes v Berlíně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zahraniční zpravodajka Klára Stejskalová přiblížila postoj Angely Merkelové k návrhu Francoise Hollanda znovuotevřít Pakt o rozpočtové odpovědnosti

Německo, spolu s Francií hlavní motor Evropské unie, zastává opačný názor. Angela Merkelová odmítla ústupky a nové projednávání fiskálního paktu. Evropa by podle ní nikam nepokročila, kdyby se po každých volbách znovu otevíraly už uzavřené dohody.

Řekla také, že s Francoisem Hollandem se v telefonickém rozhovoru domluvila na co nejbližším setkání po jeho uvedení do úřadu.

Merkelová tvrdí, že růst je třeba podporovat strukturálními reformami, nikoli dalším zadlužováním. Opatření na podporu růstu, o kterých mluví Hollande, považuje kancléřka za důležité, ale pouze v případě zdravých financí.

Povolební Řecko Evropu znervózňuje, změny ve Francii ji nezaskočily

Číst článek

Smlouvu o rozpočtové disciplíně ratifikovaly všechny země Evropské unie s výjimkou Česka a Velké Británie. Státy se v ní zavázaly k dodržování přísných rozpočtových pravidel a snižování zadlužení.

Podle německých médií se kancléřka obává ztráty dominantního postavení, které Německo v poslední době na evropské scéně získalo.

Kancléřka zareagovala i na řecké volby, jejich výsledek označila za komplikovaný.

Klára Stejskalová, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme