Německo navrhne státní fondy pro nadměrné dluhy

Evropské země by měly vytvořit vlastní fondy, do kterých by převedly část svého dluhu přesahující hranici 60 procent HDP. Tyto fondy by pak byly kryty příjmy vlastních vlád a měly by zmizet do dvaceti let. Právě to na dalším z řady evropských summitů, který se bude konat za týden, navrhne Německo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble | Zdroj: ČTK

Nedávno se objevil návrh, aby země EU své dluhy nad 60 procent HDP vyvedly do celoevropského orgánu. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble teď mluví o státních fondech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podstatu německého návrhu vysvětlil ve Světě o deváté ředitel Institutu evropské integrace na Newton College Jiří Malý

Berlín tak přichází s dalším z kreativních a podle pozorovatelů často komplikovaných nápadů, s pomocí kterých se politické špičky snaží zachránit Evropu.

„Tato aktivita Německa zapadá do jeho dosavadních návrhů, protože Německo odmítá společnou odpovědnost za dluhy jednotlivých členských zemí. Říká tím, že každý stát si musí dluhy vyšší než 60 procent HDP splatit sám a každý za to nese svou odpovědnost,“ vysvětluje ředitel Institutu evropské integrace na soukromé vysoké škole managementu Newton College Jiří Malý.

Návrh podle něj vychází ze současných pravidel, vyčleněním do zvláštních fondů se ale mají dluhy více zviditelnit a nutit jednotlivé země, aby je snižovaly. „Je otázka, jestli to skutečně bude to opatření, které způsobí tlak, že se země vyrovnají s dluhy lépe nebo rychleji,“ podotkl Malý.

Opačným směrem by navíc chtěla jít Francie. To snižuje pravděpodobnost, že bude německý návrh skutečně zaveden. „Je vidět, že Německo, i když zůstává už do značné míry osamoceno ve svých návrzích, tak pořád cítí značnou sílu své ekonomiky, takže se snaží ostatní státy dotlačit k tomu, aby se přijal jeho model řešení situace,“ míní ekonom.

Z nápadů, které se dosud během krize objevily, považuje za nejúčinnější návrh, aby členské státy nesplňující kritéria mohly přijít o některá hlasovací práva nebo by na ně mohla být uvalena nucená správa. „Je třeba opravdu zajistit vynutitelnost pravidel,“ zdůraznil Jiří Malý.

Roman Chlupatý, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme