Německo se prý chová nefér vůči dalším členům EU

Německo zvyšuje svůj hospodářský výkon na úkor vlastních občanů. Navíc se chová neférově vůči ostatním členům Evropské unie. Takhle tvrdě se do Německa opřel lucemburský premiér a šéf zemí platících eurem Jean-Claude Juncker.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spolkový sněm a úřad vlády, mezi nimi Spréva (Berlín)

Spolkový sněm a úřad vlády, mezi nimi Spréva (Berlín) | Foto: Ivan Štern | Zdroj: Český rozhlas

Německá ekonomika rostla ve druhém čtvrtletí o víc než 2 procenta. To je největší mezičtvrtletní nárůst za posledních 20 let.

Německá hospodářská mašina ale má i své kritiky. Ti Berlínu zazlívají, že se příliš orientuje na vývoz. Juncker v rozhovoru pro list Luxemburger Wort připomněl, že platy německých zaměstnanců za posledních 11 let stouply jen o 12 procent. V Lucembursku byl růst mezd za stejné období víc než trojnásobný.

Podle Junckera jsou německé platy uměle nízké, což dává Berlínu neférovou konkurenční výhodu. Němci ale namítají, že se jen chovají zodpovědně. Poukazují na Řecko, Španělsko nebo Portugalsko, kde platy v minulých letech vystřelily nahoru a tyto země pak ztratily velkou část své konkurenceschopnosti. Jejich výrobky jsou drahé a na světových trzích ztrácejí uplatnění.

Lukáš Vincourek, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme