Portugalsko chystá razantní škrty

Portugalská vláda chystá nejvýraznější škrty za posledních padesát let. Jejich výsledkem má být snížení výdajů o 7 procent. A to do čtyř let. Lisabon se tak snaží naplnit podmínky smlouvy, která mu garantuje stabilizační půjčky od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Emanuel Macoun

Trhy se začaly obávat toho, že Portugalsko nezvládne splácet své závazky, a začaly proto požadovat za půjčky zajišťující chod země vysoké rizikové přirážky. Podle ekonoma Komerční banky Miroslava Frayera by ohlášené razantní škrty mohly situaci na finančních trzích do jisté míry zklidnit.

„Nicméně stále zde visí poměrně dost otazníků, protože navrhované změny musí v první řadě projít parlamentem a ta konkrétní opatření musí být pro trhy důvěryhodná, že k nim skutečně dojde. Záležet pak bude také na tom, jak rychle se zavedou do praxe,“ upozornil Miroslav Frayer ve Světě o osmé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom Komerční banky Miroslav Frayer byl hostem Světa o osmé

Portugalská vláda zvýší daně bohatým, zmrazí platy zaměstnancům veřejné správy, kde se také bude propouštět; a sníží příspěvky nezaměstnaným. Stejně jako ve Španělsku se ale proti škrtům staví odbory.

Někteří ekonomové se pak podle Financial Times bojí toho, že škrty výrazně zchladí růst portugalské ekonomiky. Část mluví o propadu HDP o 4 procenta letos i příští rok. Ekonom Frayer se domnívá, že toto riziko je velmi vysoké.

„Musíme vzít v úvahu i to, že globální ekonomika zpomaluje, a to se dotýká evropských zemí včetně Portugalska. A když přijdeme s fiskální restrikcí, tak je to jen další rána pod pás dané ekonomice.“

„Myslím si, že třeba i příklad Řecka mluví za vše, kdy velmi tvrdé požadavky ze strany Mezinárodního měnového fondu či Evropské unie právě vedly k tomu, že se hospodářská recese v zemi dále prohloubila,“ připomněl Frayer a doplnil:

„Obecně si myslím, že je zapotřební představit hlavně důvěryhodný plán, a nejde zase o to, kdy například k tomu vyrovnanému rozpočtu dojde, jestli o rok dříve či o rok později.“

Roman Chlupatý, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme