Řecké volby mohou přiblížit Řecko drachmě

Řecké zadlužení nadále narůstá. Podle německého deníku Handelsblatt sílí mezi podnikateli a bankami požadavek na vystoupení Řecka z eurozóny. V tichosti se už na takovém scénáři pracuje. Zatím pouze německá cestovní kancelář TUI přiznala, že připravuje i strategii pro případný návrat drachmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecké euro

Řecké euro | Zdroj: Reuters

„Opuštění eurozóny by bylo větší nevýhodou pro Řecko než pro Evropu,“ řekl Českému rozhlasu profesor Německého institutu pro hospodářství Alexandros Kritikos.

„Dá se předpokládat, že Evropa by zbývající dluhy odepsala. K tomu byl vytvořený Evropský záchranný fond. Z obav před domino efektem se ale všichni budou zasazovat o to, aby Řecko v eurozóně zůstalo.“

"Při jednáních mezi takzvanou trojkou, EU a řeckými, ne vždy spolupráci nakloněnými politiky, však může dojít ke střetu a nic jiného než odchod od eura nezbude," domnívá se profesor Kritikos. Současně ale věří, že z řeckých voleb vzejde koalice, která se bude řídit rozumem.

Lídři dvou nejsilnějších řeckých stran slibují, že budou škrtat i po volbách

Číst článek

Igor Maňour, Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme