Řecko dělá pokroky ve snaze šetřit, zřejmě dostane další půjčku

Řecká vláda nakonec provede další nepopulární kroky a ve státní kase ušetří miliardy eur. Výměnou za to dostane novou část záchranné půjčky od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu. Naznačuje to dosavadní stav jednání mezi Aténami a jejich věřiteli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos | Zdroj: ČTK

Podle informací z jednání řecká vláda slíbila, že propustí několik desítek tisíc státních zaměstnanců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Řecku sleduje redaktor Ondřej Houska

Kabinet dosud šel hlavně cestou zvyšování daní, které doléhalo na všechny, a odmítal sahat na přebujelý státní aparát.

Loni například pronikaly na veřejnost zprávy o tom, že státní úředníci dostávají příplatky za to, že chodí včas do práce nebo že pracují s počítačem.

Na to se zatím v Řecku mnoho nezměnilo, a to především proto, že vládnoucí socialistická strana Pasok má nejvíc voličů právě mezi lidmi pracujícími pro stát.

Ačkoliv si Řekové mohou za své problémy především sami tím, že si dlouhé roky žili nad poměry, řecký ministr financí Evangelos Venizelos si zároveň stěžoval na ostatní země v eurozóně, které podle něj krizi nezvládají.

Je pravdou, že krize trvá už rok a půl a eurozóna nebyla zatím schopná přijít s žádným řešením. Výsledkem je, že se nyní problémy šíří i do Španělska a Itálie.

Ondřej Houska, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme