Řecko je na dobré cestě z krize, musí ale přidat v reformách

Řecko plní podmínky mezinárodní půjčky ve výši 110 miliard eur, rizika státního krachu ale zůstávají pořád velká. Zástupci takzvané trojky, tedy Evropské unie, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu, proto chtějí, aby řecká vláda provedla zásadní strukturální reformy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní kordon před bankovní pobočkou

Policejní kordon před bankovní pobočkou | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Neznámí pachatelé dnes hrozili odpálením bomby na ministerstvu financí. Policisté budovu evakuovali, ale výbušninu nenašli. Vše nasvědčuje tomu, že za hrozbou stojí levicoví extrémisté, kteří s velkou nelibostí nesou přítomnost zahraničních kontrolorů.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Řecku je reportér Českého rozhlasu Martin Dorazín

To jen ilustruje napětí, které vládne v řecké společnosti kvůli drastickým úsporným opatřením. A bude hůř. Zástupci trojky sice pochválili socialistickou vládu za razantní start reforem zejména v důchodové oblasti a pracovním právu, ale zároveň doporučili přitvrdit.

Řecko podle nich musí už na podzim otevřít státní energetický sektor konkurenci a reformovat železnici, která ročně generuje ztrátu ve výši jedné miliardy eur. Vláda také musí pustit konkurenci do přepravy.

Inspektoři dnes skončili svou první inspekci, do Řecka se vrátí už v říjnu.

Martin Dorazín, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme