Řecku dochází čas i peníze. Dohodnout se s věřiteli se ale Aténám zatím nedaří

Řecký ministr financí Janis Varufakis objíždí evropské partnery ve snaze dohodnout se na změně způsobu splácení svého obřího státního dluhu. Diskuse s jeho německým kolegou Wolfgangem Schäublem ale skončily debaklem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký ministr financí Janis Varufakis jako by svým vzezřením říkal: Nezačínejte si se mnou – mám za sebou voliče a zbankrotovanou zemi

Řecký ministr financí Janis Varufakis jako by svým vzezřením říkal: Nezačínejte si se mnou – mám za sebou voliče a zbankrotovanou zemi | Foto: Matt Dunham | Zdroj: ČTK

Neshoda s německým ministrem financí znamená pro Řecko velkou překážku pro dohodu s věřiteli, o kterou země usiluje. Nový premiér Alexis Tsipras chce splácení uvolnit a navázat na růst ekonomiky a k tomu potřebuje souhlas všech zemí eurozóny, tedy i Německa.

Stávající záchranný program vyprší koncem února. Přesně na tak dlouho má Řecko podle agentury Bloomberg peníze. Na potřebu změnit podmínky splácení ale upozorňují i ekonomové. Škrty byly pro Řeky drastické. Důchody se propadly o 40 procent a platy jsou o třetinu menší než v Česku.

Vyjednávání zkomplikovala Evropská centrální banka (ECB), když přestala přijímat řecké dluhopisy. Pozorovatelé naznačují, že se sice do značné míry přiblížilo vystoupení Řecka z eurozóny, ale stále je k tomu daleko. Opatření ECB se týká pouze řeckých bank, které tím přišly o možnost půjčovat si od ní hotovost.

Řekové měsíce hromadně vybírali vklady

To je velký problém, protože Řekové si z obav o budoucnost ve velkém vybírají svá konta. Od prosince si z bank vybrali v přepočtu přes 400 miliard korun. Banky si sice potřebnou hotovost stále mohou půjčit prostřednictvím řecké centrální banky, je to ale dražší.

Její guvernér Jannis Sturnaras proto doufá, že se situace změní. „Jestliže se vláda se svými evropskými partnery dohodne, doufáme, že pak Evropská centrální banka své rozhodnutí vezme zpátky,“ věří.

Pozorovatelé v této souvislosti upozorňují, že pokud by se ale nedohodli a banky by přišly i o poslední možnost půjčovat si hotovost, jediným zbývajícím scénářem, jak zabránit krachu bankovního sektoru, je opravdu vystoupení z eurozóny a tisknutí drachmy.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme